Αυξημένες τιμές και εξαγωγές για το ευρωπαϊκό κρέας πουλερικών

2018-09-26

Λίγο πάνω από τα 1,8 ευρώ ανά κιλό ήταν η μέση τιμή για το κρέας πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το δείκτη τιμών που έδωσε στη δημοσιότητα στις 19 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι τιμές καταγράφονται αυξημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά +1,8%. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από την άλλη, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή για το κρέας πουλερικών κυμάνθηκε γύρω στο 1,3 ευρώ το κιλό, ενώ ακόμα χαμηλότερη ήταν στη Βραζιλία (91 λεπτά το κιλό).

Πρώτη σε επίπεδο παραγωγής στην ΕΕ παραμένει η Πολωνία, μ' ένα μερίδιο 16% και συνολικό όγκο παραγωγής 2,3 εκατ. τόνους. Ακολουθεί η Ουκρανία με μερίδιο 13% και 1,8 εκατ. τόνους παραγωγή.

Σημειωτέον, ότι με βάση τα ίδια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ-28 βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά στις εξαγωγές παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν Ουκρανία, Γκάνα, Φιλιππίνες και Χονγκ Κονγκ.

Μάλιστα, οι εξαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος πουλερικών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 έφθασε τους 1 εκατ. τόνους, ενώ την ίδια περίοδο το 2017 ήταν 927 χιλιάδες τόνοι, καταγράφοντας αύξηση δηλαδή της τάξης του 8,5%.

Πηγή:agrotypos