Αυστραλία του Βορρά θέλει να κάνει την Ελλάδα στο βαμβάκι η BASF

2018-10-23

Κομβικό ρόλο στην ελληνική θυγατρική δίνει η ανανέωση της συνεργασίας με την Cotton Seed International.

Σε κέντρο ανάπτυξης και διανομής των ποικιλιών βάμβακος Fiona, Celia, Elsa, Flora και Carmen για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρασίας μετατρέπει την Ελλάδα η ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ της BASF Ελλάς και της αυστραλιανής Cotton Seed International (CSI), που σφραγίστηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν πρόσφατα στη χώρα μας στελέχη των δύο εταιρειών. 

Οι παραπάνω ποικιλίες θα συνεχίσουν να διατίθενται στη χώρα μας κάτω από την προϊοντική ομπρέλα του FiberMax, το οποίο πέρασε στον έλεγχο της BASF μετά την εξαγορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων της Bayer, μεταξύ των οποίων και αυτή των σπόρων βαμβακιού και ελαιοκράμβης, στην οποία επίσης κατατάσσεται πλέον στην κορυφαία θέση, χάρη στο σπουδαίο γενετικό υλικό που απέκτησε. 

«Τα στελέχη της CSI, η οποία είναι αποκλειστικός διανομέας των Αυστραλέζικων ποικιλιών της CSIRO Αυστραλίας παγκοσμίως, επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την εκχώρηση άδειας χρήσης προς την BASF των εμπορικών δικαιωμάτων των κορυφαίων αυτών αυστραλέζικων ποικιλιών», δηλώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς, Βασίλης Γούναρης. «Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώσαμε, επίσης, ότι Ελλάδα και Αυστραλία έχουμε πολλά κοινά σημεία στην παραγωγή βαμβακιού, όπως η πρωιμότητα στη συγκομιδή και η ποιότητα. Η χώρα μας μπορεί να γίνει η Αυστραλία του Βορρά, γιατί διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στο βαμβάκι, παρεμφερή γενετικά υλικά, αλλά και γιατί είναι η χώρα με την πρωιμότερη συγκομιδή βαμβακιού στο βόρειο ημισφαίριο, γεγονός που προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον Έλληνα παραγωγό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Έλεγχοι σε όλα τα στάδια παραγωγής

Ο συνομιλητής μας τονίζει ότι η Ελλάδα «κατατάσσεται στις δέκα πιο σημαντικές χώρες στον κόσμο στην εξαγωγή βαμβακιού και η Νο 1 χώρα στην Ευρώπη στην παραγωγή συμβατικών ποικιλιών βαμβακιού υψηλής ποιότητας που είναι περιζήτητες στις αγορές του εξωτερικού». Μάλιστα, όπως εξηγεί, η BASF Ελλάς είναι η μόνη θυγατρική εντός του ομίλου της BASF, που μπορεί να παράγει και να προμηθεύει οποιαδήποτε άλλη θυγατρική του ομίλου παγκοσμίως με συμβατικές ποικιλίες, γιατί διασφαλίζει τη γενετική καθαρότητα του παραγόμενου γενετικού υλικού. «Η BASF Ελλάς έχει μεταφέρει τη σχετική τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους και πρωτόκολλα παραγωγής. Οι έλεγχοι αυτοί διασφάλισης καθαρότητας εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα από την BASF Ελλάς με μεγάλη επιτυχία, σε όλα τα στάδια της παραγωγής σπόρου βαμβακιού, δηλαδή από τη διατήρηση των ποικιλιών έως και την παραγωγή σπόρου σποράς Α΄ αναπαραγωγής», υπογραμμίζει.

«Παίρνουμε το προϊόν στα χέρια μας»

Με την εξαγορά ενός σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων της ΒASF, ο όμιλος προσέθεσε στο ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκιο του Τμήματος Agricultural Solutions μια εξαιρετική γκάμα προϊόντων σπόρων. «Στη χώρα μας, η BASF Ελλάς παίρνει το βαμβάκι στα χέρια της, διαδραματίζοντας ακόμη πιο σημαντικό και συντονιστικό ρόλο για την αγορά του προϊόντος. Έχοντας πλέον στο πορτοφόλιό μας τα δύο πασίγνωστα ονόματα FiberMax και Stoneville, φιλοδοξούμε να δώσουμε νέα δυναμική στην καλλιέργεια και να γίνουμε ο ηγέτης του βαμβακιού». Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «θα προτιμηθούν από παραγωγούς και εκκοκκιστές γιατί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας ίνας παραγωγής, απόδοσης και πρωιμότητας. Επίσης, οι συνέργειες που ήδη προκύπτουν από τις συνδυαστικές λύσεις φυτοπροστασίας και σπόρων θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες της αγοράς». Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην ελαιοκράμβη η BASF κατατάσσεται πλέον στην κορυφαία θέση στην αγορά σπόρων ελαιοκράμβης, χάρη στο σπουδαίο γενετικό υλικό που απέκτησε

Πηγη:ypaithros