Ασυγκόμιστα 2.500 στρέμματα με τεύτλα στον Έβρο, οι παραγωγοί περιμένουν τις αποζημιώσεις

2018-06-29

Γραπτή ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις αποζημιώσεις που οφείλονται στους καλλιεργητές που έχουν 2.500 στρέμματα του Έβρου τα οποία παραμένουν ασυγκόμιστα, με ευθύνη των δύο Υπουργείων και της ΕΒΖ, κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.  

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ερώτηση οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία των αποζημιώσεών τους, γεγονός που επιτείνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ο Βουλευτής ρωτάει τους δύο Υπουργούς ποιες κινήσεις έχουν κάνει για να πάρουν οι τευτλοπαραγωγοί τις αποζημιώσεις τους. Παράλληλα, τους ζητά να αναφέρουν αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για αυτό το θέμα, αλλά και τις σχετικές συνεννοήσεις που έχουν κάνει με την διοίκηση της ΕΒΖ.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Δεν έχει τέλος η αγωνία που βιώνουν περίπου 50 καλλιεργητές στον Έβρο, που έχουν 2.500 στρέμματα με τεύτλα τα οποία παραμένουν ασυγκόμιστα και σαπίζουν στα χωράφια με ευθύνη των Υπουργείων σας καθώς και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία των αποζημιώσεών τους, γεγονός που επιτείνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Γι΄ αυτό το θέμα είχα αναφερθεί στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει την 1η Μαρτίου σχετικά με το μέλλον της Ε Β Ζ και η οποία ύστερα από πολλές αναβολές συζητήθηκε στις 27 Απριλίου. Ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα στην πρωτολογία του, υπογραμμίζοντας ότι γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ με τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης βαραίνει την Κυβέρνηση, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς μέσα σε 3,5 χρόνια άλλαξε 5 διοικήσεις της ΕΒΖ. Η δυσλειτουργία της διοίκησης της ΕΒΖ , η καθυστερημένη και ανοργάνωτη καμπάνια οδήγησαν στο να παραμείνουν ασυγκόμιστα τα τεύτλα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν ακόμα και σήμερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Για αυτό το λόγο και τευτλοπαραγωγοί σκέφτονται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της Διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και κατά παντός κυβερνητικού υπευθύνου διεκδικώντας τις αποζημιώσεις τους.
Το συγκεκριμένο ζήτημα το έχω αναδείξει εκτενώς στο παρελθόν τόσο σε ερώτηση που είχα καταθέσει μαζί με άλλους 6 συναδέλφους στις 12 Ιανουαρίου όσο και με μια δεύτερη ερώτηση που κατέθεσα στις 18 Απριλίου, χωρίς όμως να υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για το πως σκοπεύει η διοίκηση της ΕΒΖ σε συνδυασμό και με το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσουν το θέμα των αποζημιώσεων.
Επειδή πλέον οι καλλιεργητές βρίσκονται στα όριά τους, καθώς τα χρέη σφίγγουν σαν θηλιά στο λαιμό τους και επειδή δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία των αποζημιώσεων ερωτάσθε:
1. Ποιες κινήσεις έχετε κάνει για να πάρουν οι τευτλοπαραγωγοί τις αποζημιώσεις τους; Να μας αναφέρετε τις δικές σας πρωτοβουλίες αναλυτικά, αλλά και τις σχετικές συνεννοήσεις σας με την διοίκηση της ΕΒΖ.
2. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταβληθούν;
3. Θα μεριμνήσετε για να υπάρξει επίσημη ενημέρωση της διοίκησης της ΕΒΖ προς τους καλλιεργητές για την πορεία των αποζημιώσεών τους; 

Πηγή:agrotypos