Αραχωβίτης: Αρμοδιότητα της Κομισιόν μια παράταση στο ΟΣΔΕ πέραν της 15ης Μαΐου, ακόμα η απόφαση για τα κλειστά ΚΥΔ

2019-05-07

«Σχετικά µε τη δυνατότητα παράτασης της καταληκτικής ηµεροµηνίας υποβολής των ΕΑΕ έτους 2019, σηµειώνεται ότι η χορήγηση της άδειας για παράταση ανήκει στις αρµοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης στη Βουλή, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή νομού Αργολίδος της ΝΔ, κ. Γιάννη Ανδριανού. Παράλληλα, κλειστά παραμένουν ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες εννέα ΚΥΔ σε όλη τη χώρα λόγω της διαμάχης με τον φορέα συντονισμού. 

«Αναφορικά µε την έγκαιρη εξυπηρέτηση των αγροτών, σηµειώνεται ότι το γεγονός ότι υφίστανται 478 Πιστοποιηµένα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων - ΚΥ∆ (εκ των οποίων, στο πλαίσιο συντονισµένων προσπαθειών για τη χρόνο µε τον χρόνο όλο και καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων παραγωγών, 60 ΚΥ∆ πιστοποιήθηκαν φέτος για πρώτη φορά), διασφαλίζει ότι το σύνολο των παραγωγών της χώρας θα εξυπηρετηθούν έγκαιρα σε ό,τι αφορά στην υποβολή των αιτήσεών τους», πρόσθεσε ο υπουργός, για να καταλήξει ότι «όσον αφορά στην καταβολή των ενισχύσεων, επισηµαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αυτή, ούτως ή άλλως, ολοκληρώνεται χωρίς την παραµικρή καθυστέρηση για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών».

Ο κ. Ανδριανός ερωτούσε τον υπουργό, αν πρόκειται να δοθεί παράταση στην ημερομηνία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, πέραν της 15ης Μαΐου 2019.

Εν τω μεταξύ το έργο των δηλώσεων συνεχίζεται ομαλά, με την πλειοψηφία των παραγωγών να αφήνει για την τελευταία στιγμή την υποβολή της δήλωσης κι ενώ το δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφανθεί σε σχέση με την διαμάχη εννέα ΚΥΔ (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ) με τον φορέα συντονισμού (Gaia Επιχειρείν) - ΟΠΕΚΕΠΕ - εταιρεία Neuropublic.

Η απόφαση εκδικάστηκε στις 19 Απριλίου, απόφαση δεν ελήφθη τότε, ούτε και το Μεγαλοβδόμαδο, όπως αρχικά αναμενόταν. Έτσι, εννέα ΚΥΔ δεν μπορούν να οριστικοποιήσουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και παραμένουν κλειστά.

Υπενθυμίζεται ότι την σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων άσκησαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εννέα ΚΥΔ κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, της εταιρείας «Gaia Επιχειρείν ΑΕ» και της εταιρείας «Neuropublic ΑΕ».

Το αίτημά τους είναι να σταματήσουν τα ΚΥΔ και κατ' επέκταση οι παραγωγοί να πληρώνουν στον φορέα συντονισμού χρήματα. Η πλευρά της Gaia Επιχειρείν πάντως κάνει λόγο για «πολύ θετικό κλίμα» στο δικαστήριο.

Ολόκληρη η απάντηση Αραχωβίτη https://www.agrotypos.gr/images/stories/file/osde%20araxovitis.pdf

Πηγή:agrotypos