Απραξία και μάγκωμα προς το παρόν στο βαμβάκι
Ασυνήθιστη ησυχία, πρώτη φορά στα χρονικά, επικρατεί στη φυσική αγορά για το βαµβάκι, καθώς παλαιότερα αυτή την περίοδο είχαµε ήδη πολλές «κρούσεις» από Τουρκία και Άπω Ανατολή για άµεσες φορτώσεις µέσα στον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο. Μάλιστα, το γεγονός αυτό ανέβαζε και τις τιµές του ελληνικού προϊόντος το φθινόπωρο.
Ωστόσο φέτος, αφενός η Τουρκία είναι ακόµα εκτός αγοράς, λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου στην Ανατολή κυριαρχούν οι βραζιλιάνικες προσφορές. Βέβαια, οι αναλυτές επιµένουν να ποντάρουν στην ανοδική τάση, µε όχηµα την αυξηµένη ζήτηση στη διεθνή αγορά αλλά και τα θετικά θεµελιώδη, απλά ίσως λίγο αργότερα, µε αποτέλεσµα προς το παρόν να κυριαρχεί µια απαισιοδοξία στην πώληση του εκκοκκισµένου.
Όσον αφορά τις τιµές, µε σηµερινή ισοτιµία ευρώ-δολαρίου, η νέα σοδειά θα έπιανε 1,65 ευρώ το κιλό, επίπεδα που ισοδυναµούν µε περίπου 56 λεπτά στο σύσπορο.
Την ίδια ώρα, μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της τάξης του 3%, μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ποσοστό 10% και αύξηση της κατανάλωσης κατά 3% προβλέπει για το βαμβάκι την περίοδο 2018-2019, η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος.
Μάλιστα, η ICAC αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρέθηκαν κατά την περίοδο 2011-2012.
Σημειωτέον ότι η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές (εμπορικός πόλεμος με επιβολή δασμών μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ), αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βάμβακος, μέσα από μια πιθανή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.
Η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποθέματα της Κίνας, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο, η εν λόγω χώρα κατάφερε να πωλήσει περισσότερους από 2 εκατ. τόνους, μειώνοντας το στοκ της σε περίπου 8,6 εκατ. τόνους. Εάν η παραγωγή και η κατανάλωση παραμείνουν στα τρέχοντα προβλεπόμενα επίπεδα, η περίοδος 2018-2019 αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα αποθέματα στην Κίνα σε 6,6 εκατ. τόνους, κάτι που σημαίνει μείωση σε ποσοστό 23%, σύμφωνα με την ICAC.
Την ίδια ώρα, η μείωση των αποθεμάτων στην Κίνα αντικατοπτρίζει την αυξημένη μεταποίηση βάμβακος και μπορεί να σηματοδοτήσει τη δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών κατά την περίοδο 2018-2019.
Πηγή:agronews