Απογειώθηκε η τιμή παραγωγού στο καρότο, σχεδόν όλη η παραγωγή απορροφήθηκε από αγορές της Ευρώπης

2018-06-14

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παραγωγή και εμπορία καρότου είναι φέτος οι Έλληνες παραγωγοί, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο. Μέχρι στιγμής η φετινή συγκομιδή έχει διοχετευτεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου στις αγορές της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, καθώς ο ψυχρός καιρός οδήγησε σε μείωση της παραγωγής στην Ιταλία (και όχι μόνο), χώρα που είναι βασικός προμηθευτής του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ευρώπη. Παράλληλα, φέτος η ΕΕ σταμάτησε να εισάγει καρότα από την Τουρκία, διότι στη γείτονα χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που δεν έχουν έγκριση στην ΕΕ. Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε διπλασιασμό της τιμής παραγωγού σε σχέση με πέρσι, που έφτασε μέχρι και τα 45 λεπτά το κιλό. 

Βοιωτία
Μεγάλο τμήμα των συνολικών εκτάσεων καρότου στη χώρα μας συγκεντρώνεται στο νομό Βοιωτίας.. Όπως ανέφερε ο κ. Βυλλιώτης Βασίλης, παραγωγός καρότου στη Θήβα, «η συγκομιδή καρότου ξεκινά και πάλι για φέτος σε 20 ημέρες. Συγκομιδή γίνεται όλο το χρόνο κάθε μέρα, εάν δεν επικρατεί βροχερός καιρός ή χιονοπτώσεις, μέχρι τα τέλη Απριλίου και αρχίζει και πάλι από τον Ιούνιο. Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Απρίλιο, η τιμή παραγωγού στη Θήβα κυμαινόταν στα 40 λεπτά το κιλό, διπλάσια σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο, γεγονός που ικανοποίησε τους παραγωγούς».
Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από τους εξαγωγείς για το προϊόν. «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά καλή για την εμπορία του προϊόντος, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τις χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης καθώς ο φετινός ψυχρός χειμώνας προκάλεσε οψίμιση της βορειοευρωπαϊκης παραγωγής. Το γεγονός οδήγησε στην πλήρη απορρόφηση της παραγωγής μας από τις ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν αποθέματα για πρώτη φορά στα χρονικά», όπως πρόσθεσε ο κ. Βυλλιώτης
«Παράλληλα, όμως, το γεγονός της μεγάλης μείωσης των διαθέσιμων ποσοτήτων ελληνικού καρότου για την εγχώρια αγορά, οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από Ιταλία και Ισπανία. Τα καρότα αυτά πωλούνται σχεδόν στα 80-90 λεπτά το κιλό στις τοπικές αγορές».

Εύβοια

Μια σημαντική περιοχή παραγωγής καρότου στη χώρα μας είναι και η Εύβοια. «Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε από αρχές Μαΐου και πλέον έχει ολοκληρωθεί. Οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί είναι πολύ καλές, καθώς κυμαίνονται στα διπλάσια επίπεδα από ότι πέρσι», σύμφωνα με τον κ. Πινήτα Δημήτρη, παραγωγό στο Σχηματάρι. «Η συγκομιδή φέτος ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα, με τις τιμές παραγωγού να φτάνουν και τα 45 λεπτά το κιλό, λόγω της μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές στην Ιταλία, τη Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πινήτας, «χάρη στις εξαγωγές πλέον δεν έχουν μείνει καρότα ελληνικής παραγωγής για διάθεση στην αγορά, με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές, κυρίως από Γαλλία και Ολλανδία. Τα καρότα αυτά πωλούνται γύρω στα 75 λεπτά στις τοπικές αγορές».

Πηγή:https://www.agrotypos.gr/