Από 50 έως 63 λεπτά το κιλό πληρώνουν φέτος το βαμβάκι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τι λέει η ICAC για εκτάσεις και ζήτηση

2018-10-03

Μεταξύ 50 και 63 λεπτά το κιλό και μάλιστα εντός ημέρας πληρώνουν φέτος το βαμβάκι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, εφαρμόζοντας για μια ακόμα χρονιά, την τακτική του εκκοκκισμού για λογαριασμό των παραγωγών. 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εκ μέρους της επιχείρησης, ο κ. Σταμάτης Κουρούδης «δεν έχει νόημα να πούμε μια ενιαία τιμή, καθώς καθορίζεται εδώ ανάλογα με την ποιότητα, την ποικιλία και το πότε θα κλείσει τιμή ο παραγωγός. Συνεπώς, οι τιμές εδώ που πληρώνουμε φέτος κυμαίνονται από 50 έως 63 λεπτά, ενώ πέρσι ήταν από 49 έως 62 λεπτά».

Το σύστημα που εφαρμόζουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, μας εξήγησε ο διευθυντής της επιχείρησης, κ. Σταμάτης Κουρούδης, «δίνει και τη δυνατότητα στον παραγωγό να κλείνει την τιµή µέσω χρηµατιστηρίου», τονίζοντας για παράδειγμα ότι «την ίδια στιγµή που γίνεται µία καταστροφή και ανεβαίνει το χρηµατιστήριο, ανεβαίνει και η τιµή βάµβακος στην Ελλάδα και µεγάλο µέρος του εκκοκκισµένου βαµβακιού πωλείται µε βάση το χρηµατιστήριο».

ICAC: Μείωση εκτάσεων και αύξηση ζήτησης

Η παγκόσμια στρεμματική καλλιέργεια του βαμβακιού προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% στα 330,40 εκατομμύρια στρέμματα, τονίζει η ICAC, σε έκθεσή της, προβλέποντας παράλληλα, ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής θα φτάσει το 4%».

Παράλληλα, η ICAC εκτιμά ότι, τα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθούν σε 17,2 εκατομμύρια τόνους, ενώ σημειώνει ότι τα αποθέματα στην Κίνα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011-2012.

Πηγή:agrotypos