Γενναίο πριμ της ΕΕ για έξοδο προβατοτρόφων απ' το επάγγελμα

2019-01-08

Γενναίο κοινοτικό πρόγραµµα, µε αυξηµένες πριµοδοτήσεις για την οµαλή έξοδο από το επάγγελµα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, επεξεργάζονται, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, οι Βρυξέλλες. Το θέµα εξετάζεται ενδελεχώς σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν έχει φθάσει ακόµα στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας και θα περιληφθεί, όπως όλα δείχνουν, στο πακέττο µέτρων της νέας ΚΑΠ 2020-2027.

ι πληροφορίες θέλουν τη φιλοσοφία του Μέτρου να κινείται στη λογική των πριµοδοτήσεων που δόθηκαν πριν από λίγα χρόνια στους καπνοπαραγωγούς προκειµένου να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του καπνού. Ο εν λόγω νέος προσανατολισµός εκ µέρους της ΕΕ έχει να κάνει:

- Με το κόστος που έχει για τον κοινοτικό προϋπολογισµό η µέχρι σήµερα στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

- Με το κοινωνικό κόστος που θα είχε η χωρίς δίχτυ προστασίας εγκατάλειψη του συγκεκριµένου κλάδου.

- Με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως και στο επίµαχο τελικο προϊόν που ακούει στο όνοµα «Φέτα».

Σηµειωτέον ότι η επεξεργασία που γίνεται στο παραπάνω θέµα, επιχειρείται να κρατηθεί µυστική ως κόρην οφθαλµού, κι αυτό γιατί η εφαρµογή της νέας ΚΑΠ δείχνει να καθυστερεί (ενδεχοµένως να µην ισχύσει από το 2020), ενώ ο υπολογισµός των πριµ αποζηµίωσης των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να βγουν από το επάγγελµα, θα πρέπει να υπολογισθούν µε βάση τα «ιστορικά στοιχεία» της δραστηριότητάς τους. Με άλλα λόγια, καλό είναι, οι αιγοπροβατοτρόφοι που θα θελήσουν να επωφεληθούν του µέτρου, να διατηρήσουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστηµα ακόµα, τη µέγιστη δυνατή παρουσία, από πλευράς ζωικού κεφαλαίου και κατοχυρωµένων βοσκοτόπων, έτσι ώστε να είναι µέσα στο παιχνίδι των επικείµενων ενισχύσεων.

Ίσως γι' αυτό το λόγο, ακόµα και κυβερνητικοί παράγοντες που θα µπορούσαν να έχουν γνώση των όσων εξετάζουν επί του θέµατος στις Βρυξέλλες, αποφεύγουν προσεκτικά οποιαδήποτε αναφορά. To ρεπορτάζ της Agrenda κλήθηκε πάντως να σχολιάσει ο αρµόδιος γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, ο οποίος δήλωσε προσεκτικά ότι «τέτοιο θέµα δεν έχει προς το παρόν απασχολήσει κανένα από τα προηγούµενα Συµβούλια Υπουργών Γεωργίας», τονίζοντας µάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει λείψει σε κανένα από αυτά. Αντίθετα, οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιµάκια, φαίνεται πως έχουν διαρρεύσει στα lobby της γαλακτοβιοµηχανίας, απ' όπου και «διακινείται» συστηµατικά το τελευταίο διάστηµα η πληροφορία. Το ποιος άνοιξε αυτή τη συζήτηση και ποιος έχει συµφέροντα από µια τέτοια εξέλιξη, ίσως πρέπει τελικά να προβληµατίσει τους ιθύνοντες.

Ευθύνες για την εξελίξη φέρουν και οι ηγήτορες

Η αλήθεια είναι ότι το... πουλόβερ της ελληνικής κτηνοτροφίας και δη των παραδοσιακών εκµεταλλεύσεων στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας έχει από καιρό «ξεχειλώσει». Θα µπορούσε να πει κανείς ότι ιστορικά, τον ρόλο του δούρειου ίππου στα κτηνοτροφικά πράγµατα ανέλαβε ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, µια οργάνωση µε µηδενική αναφορά στη βάση των κτηνοτρόφων αλλά µε τεράστια εµπλοκή στις διαβουλεύσεις µε τις πολιτικές αρχές. Το γιατί, µια οργάνωση «σφραγίδα» έτυχε τέτοιας αποδοχής από τις κρατικές αρχές, είναι κι αυτό ένα θέµα συζήτησης. Το αποτέλεσµα πάντως ήταν να «πνιγεί» τη φωνή των πραγµατικών κτηνοτρόφων και την εκπροσώπησή τους να αναλάβουν «ηγήτορες» µε προσωπικές στρατηγικές, γνωστοί κόλακες της γαλακτοβιοµηχανίας. Κάπως αργά αντιλαµβάνονται τώρα όλοι, ότι το πεδίο που έµεινε κενό από τους παραγωγούς, αφήνει έκθετη και την εγχώρια βιοµηχανία γαλακτοκοµικών.

Ανακοίνωση του Θανάση Πετράκου μέλος της Π.Γ της «Λαϊκής Ενότητας» για το θέμα που ανέδειξε η Agrenda

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΕΤΑ . ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Agronews και της Agrenda επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όργανο των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και καταστρέφει συνεχώς την εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας. Μετά τους σταφιδοπαραγωγούς ,τους καπνοπαραγωγούς τα παραδοσιακά ψαροκάικα αλλά και τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία μας η Ε.Ε. θέλει να τελειώσει και τους αιγοπροβατοτρόφους μας και το εμβληματικό μας προϊόν τη ΦΕΤΑ . Η χώρα μας για την Ε.Ε. δεν πρέπει να παράγει τίποτα ,την θέλουν χώρα εισαγωγών για να είναι μόνιμα ελλειμματική και χρεοκοπημένη.

Είναι αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις της Ε.Ε. το ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda το οποίο αναφέρει :

«Με μια ενίσχυση σαν κι αυτή που έλαβαν πριν από λίγα χρόνια οι καπνοκαλλιεργητές, εξετάζει η Ε.Ε. για την «αναίμακτη» αποχώρηση των αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν ενδελεχώς την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα δώσει την ευκαιρία στους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους να «κλείσουν» την επιχείρηση, εισπράττοντας σε αντιστάθμισμα και για κάποιο διάστημα μια αξιόλογη αποζημίωση.

Φαίνεται πως οι Κοινοτικοί εκτιμούν ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι κοστίζουν ακριβά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις γαλακτοκομικές και άλλες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά των γαλακτοκομικών και της φέτας.»

Μείζον θέμα προκύπτει για τη στάση της κυβέρνησης στο μέγα αυτό θέμα. Αφού αποδέχτηκε όσα της ζήτησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι και ξεπούλησε σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες τη ΦΕΤΑ , τώρα προφανώς -δεν εξηγείται διαφορετικά- τους έχει δώσει το πράσινο φως να μοιράσουν τα δόλωμα και να καταστρέψουν και την κτηνοτροφία μας οπότε τελειώνουν και «αναίμακτα» και με τη ΦΕΤΑ . Οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί έχει αποκρύψει το καταστροφικό σχέδιο της Κομισιόν .Θεωρούμε αδιανόητο να μην το γνωρίζει. Οφείλει να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε. να καταστρέψει και την αιγοπροβατροφεία στη χώρα μας και να αποτελειώσει τη ΦΕΤΑ. Αν διαφωνεί να βγει και να πει καθαρά χωρίς μισόλογα πως θα εμποδίσει το καταστροφικό αυτό σχέδιο της Ε.Ε.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους κτηνοτρόφους να μην αποδεχτούν τα δολώματα της καταστροφής τους αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της φέτας και του παραδοσιακού γιαουρτιού εργαζόμενους και βιοτέχνες να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά μαζί με τους κτηνοτρόφους . Οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την Ε.Ε. την κυβέρνηση και όλα τα «ευρώπληκτα» κόμματα.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε

Πηγή:agronews