Απαλλαγή των συνεταιριστικών ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ ζητά η ΚΕΟΣΟΕ από τον Αραχωβίτη

2018-11-13

Τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν τον συνεταιριστικό χώρο και τα ειδικά θέματα του αμπελοοινικού τομέα, θα εξετασθούν στην σύσκεψη που διοργανώνει η ΚΕΟΣΟΕ, την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, στις 10:30 πμ. στα γραφεία της στην Αθήνα. 

Στην εν λόγω σύσκεψη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ και επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της οργώνωσης, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης «έχει κληθεί και θα παραβρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κορδοπάτης, «θα ζητήσουμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα συνεταιριστικά ακίνητα». Παράλληλα, όπως μας είπε «θα συζητήσουμε και το θέμα της ενιαίας συνεταιριστικής εκπροσώπησης μέσω ενός Οργάνου, ώστε να έχουμε παρουσία, ως συνεταιρισμοί και στις Βρυξέλλες».

Τα θέματα που θα εξετασθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, αφορούν:

1. Την ενιαία συνεταιριστική εκπροσώπηση και τις προϋποθέσεις συγκρότησης της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ε.)
2. Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού και το Στρατηγικό Σχέδιο της ελληνικής αμπελουργίας, θέματα που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, κ. Βαγγέλης Αργύρης.
3. Τον ΕΝΦΙΑ των συνεταιριστικών ακινήτων
4. Την φορολόγηση των συνεταιρισμένων αγροτών
5. Την ΚΑΠ μετά το 2020 και τις επιδράσεις της στον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα
6. Ειδικά θέματα των συνεταιρισμών - μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

«Στην σύσκεψη και στην συζήτηση, που θ' ακολουθήσει η ΚΕΟΣΟΕ ευελπιστεί, πως θα αποσαφηνιστούν, τόσο οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα αιχμής όσο και οι λύσεις των προβλημάτων, που θα τεθούν απ' τις παριστάμενες διοικήσεις των συνεταιρισμών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Στην συνέχεια της σύσκεψης θα ακολουθήσει ενημερωτική παρουσίαση από τον προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥπΑΑΤ, κ. Διονύση Γραμματικό, με θέμα την ψηφιακή συμπλήρωση των Δηλώσεων Παραγωγής, οι οποίες υποβάλλονται φέτος για πρώτη φορά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.

Πηγή:agrotypos