Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ο μηχανισμός εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων προ και μετά το 1975

2019-05-13

Έωλη παραμένει η διαδικασία εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων μεταξύ άλλων και από αγρότες, έπειτα από σχετική απόφαση του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε εν πολλοίς αντισυνταγματικά τα σημεία εκείνα του Νόμου 4467/2017, που δίνουν την δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών-αγροτοδασικών εκτάσεων. Κατά του Νόμου είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), ο πρόεδρος της οποίας, κ. Νίκος Μπόκαρης δήλωσε στον ΑγροΤύπο «ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί πλέον για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα βγει οριστική απόφαση. Πάντως, όλα δείχνουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, οπότε πρέπει να υπάρξει πρόνοια από το κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία (ΥπΑΑΤ και Περιβάλλοντος), ώστε να σταματήσει η διαδικασία εξαγοράς και ο κόσμος να καταβάλλει το αντίτιμο για την εξαγορά κομματιών γης που αυθαίρετα εκχερσώθηκαν πριν και μετά το 1975».

Κατά του Νόμου, όχι όμως στα σημεία που αφορούν στους αγρότες, αλλά μόνο όσον αφορά στις οικιστικές πυκνώσεις είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του, κ. Σπύρος Μάμαλης.

Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο κ. Μπόκαρης από την ΠΕΔΔΥ «η προσφυγή μας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο νόμος 4467/2017 που δίνει την δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων αντίκειται στα Άρθρα 24 (παράγραφος 2) και 117 του Συντάγματος, τα οποία με απλά λόγια προβλέπουν ότι «η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων απαγορεύεται από το Σύνταγμα».

Οι εκτάσεις αυτές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σήμερα τα 2 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις εξαγοράς που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 260.000. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές επιδοτούνται (ενιαία ενίσχυση). «Πρέπει ασφαλώς να υπάρξει πρόνοια για τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες για εξαγορά και έχουν καταβάλλει χρήματα», επισημαίνει παράλληλα ο κ. Μπόκαρης.

Σημειώνεται ότι το Ε' τμήμα του ΣτΕ αντικρούει όσα λέει το δημόσιο, τονίζοντας ότι «η επίκληση της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και απασχόλησης από το Δημόσιο ως αιτιολόγηση της ρύθμισης γίνεται όλως αορίστως, ενώ η αυθαίρετη εκχέρσωση και εν συνεχεία αγροτική εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων -και μάλιστα από πρόσωπα μη απασχολούμενα κατ' επάγγελμα με τη γεωργία-, η δημιουργία πολυετών πραγματικών καταστάσεων και η αποτροπή αντιδικιών δεν συνιστούν επ ουδενί επίκληση εξαιρετικής ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική, ή έστω οικονομική σημασία» που θα δικαιολογούσε την αυθαίρετη εκχέρσωση. «Από τη φύση του πράγματος, οι εκχερσώσεις αυτές έχουν γίνει ανεπιλέκτως και ασυνδέτως προς κρατικούς αναπτυξιακούς σκοπούς ή άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημιουργούν τετελεσμένες καταστάσεις και εμποδίζουν τον σχεδιασμό πολιτικής σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο».

Πηγή:agrotypos