Αντιδράσεις για το νέο χάρτη των εξισωτικών, αλλάζει και το πριμ

2018-09-21

Από Σέρρες, Αλμυρό και Χαλκιδική ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτική αποζημίωση από το 2019 και μετά, με το ζήτημα αυτό όσο περνάει ο καιρός να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αναμένεται να αλλάξει και το ύψος του πριμ που είναι σήμερα 9,5 ευρώ το στρέμμα. 

Η διαβούλευση για τη σχετική απόφαση που ανήρτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λήγει την 1η Οκτωβρίου και είναι γεγονός ότι αρκετές περιοχές μένουν εκτός μειονεκτικών, με το υπουργείο ωστόσο να μην έχει δώσει σαφή λίστα με τις δημοτικές κοινότητες που αποκλείονται από το νέο ορισμό. Σημειώνεται εδώ, ότι εξετάστηκε για την οριοθέτηση σε ποιες περιοχές αρδεύται πάνω από το 50% της έκτασής τους, αλλά και εξαιρέθηκαν οι Νομοί που παρουσιάζουν τυπική απόδοση εκτροφών και καλλιεργειών μεγαλύτερη του 80% του μέσου όρου της χώρας.

Από τη μεριά της η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή κάνει λόγο για αποκλεισμούς εκατοντάδων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, για αποκλεισμούς δεκάδων χωριών στο Νομό Σερρών με ειδικά μειονεκτήματα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των οποίων λάμβαναν μέχρι σήμερα την αναγκαία εξισωτική αποζημίωση και σύμφωνα με το νέο κατάλογο εξαιρούνται, χωρίς υπαιτιότητά τους από την καταβολή της. Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη και η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Ζωγράφου λέγοντας πως αδικούνται οι αγρότες και οi κτηνοτρόφοι των περισσοτέρων περιοχών της Χαλκιδικής, οι οποίες ήταν χαρακτηρισμένες ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές).

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Δημάρχου Αλμυρού Βόλου, Άρης Καραγιώργος δήλωσε στα τοπικά μέσα πώς αν παραμείνει ως έχει ο χάρτης, αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής θα χάσουν μέρος των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενώ θα προκύψουν και αλλαγές στα φορολογικά τους στοιχεία. «Συνιστούμε ψυχραιμία καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διαβούλευση. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία που θα ανατρέψουν την πρώτη απόφαση. Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων».

Παράλληλα, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης, αναφέρει με ανακοίνωσή του σχετικά με το σχέδιο οριοθέτησης των περιοχών πως «ο αρνητικός αντίκτυπος της παραπάνω απόφασης του ΥΠΑΑΤ, να εξαιρέσει από τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, χιλιάδες κατοίκους, θα είναι πολλαπλός, καθώς, αυτοί, από 1-1-2019 δεν θα χάσουν μόνο την εξισωτική αποζημίωση αλλά και όλα τα επιπλέον μόρια που ελάμβαναν έως τώρα σε διάφορα μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κλπ), τόσο για την διετία 2019-2020 όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η τακτική άσκησης πολιτικής, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, στην οποία στηρίζεται, εδώ και καιρό, η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί το μέλλον του, σημαντικότατου, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, έχει πλέον παγιωθεί και όλες τις καταστροφικές της συνέπειες για ακόμη μια φορά, θα κληθούν να τις πληρώσουν εκείνοι που δεν φταίνε: οι αγρότες».

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου Τζελέπη

«Ο ανελέητος αγώνας της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την ολοσχερή και ολοκληρωτική αποσύνθεση και αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα συνεχίζεται και μάλιστα «στοχευμένα». Για ακόμη μια φορά, το ΥΠΑΑΤ αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις της καταστρεπτικής πολιτικής του για τον αγροτικό τομέα, προβαίνει σ' ένα ακόμη «χτύπημα κάτω από την μέση», τόσο για τον αγροτικό αλλά κυρίως για τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας που εδώ και τρία και πλέον χρόνια βλέπει το εισόδημα του καθημερινά να εξαϋλώνεται, υπό το βάρος της πρωτοφανούς φοροεισπρακτικής και εισφοροληστρικής λαίλαπας που βιώνει. Αυτήν την φορά, δυστυχώς, στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι πλέον ευάλωτες ομάδες αγροτών και κτηνοτρόφων, αυτές που κατοικούν στις λεγόμενες μειονεκτικές περιοχές, καθώς με το νέο σχέδιο οριοθέτησης που έθεσε σε διαβούλευση πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ, με διαδικασίες fast track (η διαβούλευση θα διαρκέσει μόνο 15 ημέρες) αποκλείονται του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης χιλιάδες περιοχές σε όλη την Επικράτεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, στον Νομό Σερρών, από τις 85 κοινότητες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα και δικαιούνταν την εξισωτική αποζημίωση, ως αντιστάθμισμα των πρόσθετων δαπανών και της απώλειας εισοδήματος που αντιμετωπίζουν, από την 1-1-2019, μόνο 5 εξ αυτών, θα παραμείνουν επιλέξιμες προς επιδότηση».Επίσης, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο κ. Τζελέπης: «Τα κριτήρια που επικαλείται το ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης διαδικασίας, η οποία την παρούσα στιγμή στερεί από πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων ένα άκρως απαραίτητο βοήθημα για την οικονομική τους επιβίωση, (9,5 Ευρώ/στρ Φ.Π και έως 90 Ευρώ/στρ Ζ.Π), είναι τουλάχιστον αδιαφανή, με προφανή σκοπό: την αδυναμία στοιχειοθέτησης αντιρρήσεων από τους άμεσα θιγόμενους, τους παραγωγούς, σε ένα ασφυκτικό, όπως αποδεικνύεται, χρονικό πλαίσιο (15 ημερών). Αυτό το νέο πλήγμα στον παραγωγικό τομέα της χώρας θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες του αγροτικού κόσμου για ανασυγκρότηση, την στιγμή που η Συγκυβέρνηση προβαίνει ανερυθρίαστα σε συνεχείς εξαγγελίες περί ενίσχυσης, κατά τα άλλα, του εισοδήματος, μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής και διατήρησης της αγροτικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής τονίζει ότι: «ο αρνητικός αντίκτυπος της παραπάνω απόφασης του ΥΠΑΑΤ, να εξαιρέσει από τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, χιλιάδες κατοίκους, θα είναι πολλαπλός, καθώς, αυτοί, από 1-1-2019 δεν θα χάσουν μόνο την εξισωτική αποζημίωση αλλά και όλα τα επιπλέον μόρια που ελάμβαναν έως τώρα σε διάφορα μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κλπ), τόσο για την διετία 2019-2020 όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η τακτική άσκησης πολιτικής, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, στην οποία στηρίζεται, εδώ και καιρό, η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί το μέλλον του, σημαντικότατου, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, έχει πλέον παγιωθεί και όλες τις καταστροφικές της συνέπειες για ακόμη μια φορά, θα κληθούν να τις πληρώσουν εκείνοι που δεν φταίνε: οι αγρότες».

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι: «Επειδή το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων το θεωρούμε σημαντικό για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε επισταμένα την εξέλιξή του και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες Κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την καλύτερη, δυνατή έκβασή του για τους αγροτοκτηνοτρόφους όλης της χώρας».

Πηγή:agronews