Ανθεί η καλλιέργεια Αρωματικών φυτών στον Έβρο

2018-05-15

Δυναμικά προχωράει ο Νομός Έβρου στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, με τη λεβάντα να κρατάει τα σκήπτρα. Ήδη, δραστηριοποιούνται δύο συνεταιρισμοί στον Νότο, εκ των οποίων ο πρώτος και παλαιότερος Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Θράκης Θησαυρός» αριθμεί 25 μέλη και μέσα από αυτόν δημιουργήθηκε η Ομάδα Παραγωγών «Θράκης Θησαυρός», αποτελούμενη από 12 άτομα. Στην παρούσα φάση, γίνεται προετοιμασία για να παραγγείλουν λεβάντες, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου. 

Ο εν λόγω συνεταιρισμός απαρτίζεται κυρίως από νέα παιδιά που κάνουν σταδιακά βήματα στον αγροτικό τομέα. Ο δεύτερος συνεταιρισμός, με την επωνυμία Αγροτικός Συνεταιρισμός Αλεξανδρούπολης Αρωματικών Φυτών «Αιθέρια Έλαια», απαρτίζεται από παλαιότερους και μεγάλους παραγωγούς, ενώ διαμόρφωσε και Ομάδα Παραγωγών που αποτελείται από 10 μέλη.

Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών εκδηλώνεται, επίσης, στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, η δεύτερη πόλη όπου πραγματοποιήθηκαν Σχολεία Αγρού για την καλλιέργειά τους.

Σπορά

Ο Νοέμβρης είναι ο καταλληλότερος μήνας για σπορά λεβάντας, περίοδος που πέρυσι σπάρθηκε το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, περίπου 700-750 στρέμματα συνολικά. Φέτος, αναμένεται να προστεθούν άλλα 800, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Έβρου. Οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι όχι μόνο αυξάνονται τα στρέμματα των υπαρχόντων καλλιεργητών, αλλά προστίθενται και νέοι.

Πηγή:https://www.ypaithros.gr