Ανταπάντηση ΣΕΑΜ σε Κασίμη για τα Σχέδια Βελτίωσης

2018-10-17

Θέση στις αιχμές που άφησε ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης ότι η ανακοίνωση του ΣΕΑΜ για τα Σχέδια Βελτίωσης μπορεί να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, πήρε ο Σύνδεσμος, τονίζοντας ωστόσο πως πρόθεσή του είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αντιπαράθεση. 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΜ αναφέρει:

Ο ΣΕΑΜ δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με την Γενική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ και προσωπικά με τον πολιτικό της προϊστάμενο κ. Κασίμη. Δεν μπορεί όμως να αφήσει αναπάντητα κάποια ερωτήματα με αιχμές που έθεσε ο ίδιος με ανακοίνωσή του:

 • -Το Δελτίο Τύπου του ΣΕΑΜ εκδόθηκε αμέσως μετά την συνάντηση που έγινε με τον ίδιο και τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής. Συνεπώς, γιατί έκπληξη ως προς τον χρόνο της δημοσιοποίησής του;

 • -Ο λόγος της ανακοίνωσης ήταν η έκφραση της απογοήτευσης και του προβληματισμού από τα «κακά μαντάτα» που η ίδια διαχειριστική αρχή μας επεφύλαξε για δύο φλέγοντα θέματα, όπως είναι η εκχώρηση της επιδότησης στον προμηθευτή και ο χρόνος έκδοσης των εγκρίσεων. Το πρώτο, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Κασίμη ναυαγεί και το δεύτερο, επίσης κατά δήλωση του κ. Κασίμη εκτιμάται για τον Ιούλιο του 2019. Συνεπώς, γιατί έκπληξη ως προς την σκοπιμότητα;

  • -Αν αυτό που ενόχλησε τον κ. Κασίμη, είναι η εκτίμηση του ΣΕΑΜ ότι η πρόβλεψη του Υπουργείου για Ιούλιο του 2019, στην πράξη θα γίνει αρχές του 2020, στο χέρι της διαχειριστικής αρχής είναι να μας διαψεύσει ευχάριστα. Φαντάζομαι κανένας από όλους τους εμπλεκόμενους, αγρότες, μελετητές, προμηθευτές, δεν θα δυσαρεστηθεί αν οι εγκρίσεις βγουν νωρίτερα, όπως τώρα επικαλείται ο κ. Κασίμης. Και μακάρι να εφαρμοστεί τελικώς και η εκχώρηση της επιδότησης στον προμηθευτή, κάτι που, υπενθυμίζουμε, περιλαμβάνεται στην επίσημη Υπουργική απόφαση 2639/27-3-2018.

  • -Θα θέλαμε να προσπεράσουμε ασχολίαστη τη δήλωση του κ Κασίμη «.. οι δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματείας έχουν τηρηθεί στο ακέραιο αναφορικά με τους χρόνους ενεργοποίησης του μέτρου, θεσμικής προετοιμασίας και προκήρυξής του»!!! Όπως αναφέρει και ο ίδιος, πράγματι οι φορείς του αγροτικού χώρου και μνήμη έχουν και γνωρίζουν...

  • Κλείνοντας την σύντομη παρέμβασή μας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Κασίμη ότι ο ΣΕΑΜ είναι ένας κλαδικός επιχειρηματικός φορέας, που δεν πολιτικοποιεί τα προβλήματά του, παρόλο που αυτά προέρχονται στο σύνολό τους, διαχρονικά και διακομματικά, από ολιγωρίες, καθυστερήσεις και αδιαφορία της Πολιτείας. Και επαναλαμβάνουμε καλοπροαίρετα και χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, για άλλη μια φορά, την διάθεσή μας να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην έγκαιρη, αξιόπιστη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης.
   Η αρχική απάντηση του κ. Κασίμη είχε ως εξής:

   Έκπληξη αλλά και προβληματισμό ως προς τον χρόνο και την σκοπιμότητά της, δημιουργεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στις 10/10 με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του μέτρου 4.1 "Σχέδια Βελτίωσης" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020).

  • Και αυτό γιατί τα όσα σε αυτήν αναφέρονται ως «άκρως απογοητευτικά συμπεράσματα» του ΣΕΑΜ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και κυρίως την ουσία της συγκεκριμένης συνάντησης, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται ως θέσεις του Υπουργείου, εκτιμήσεις και φόβοι που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον ΣΕΑΜ, και που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους βεβαίως.

   Τα «συμπεράσματα» του ΣΕΑΜ δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και προκαλούν εύλογα ερωτήματα, όταν μάλιστα στη μέχρι σήμερα συνεργασία μας ο προγραμματισμός και οι δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματείας έχουν τηρηθεί στο ακέραιο αναφορικά τόσο με τους χρόνους ενεργοποίησης του μέτρου, θεσμικής προετοιμασίας και προκήρυξής του, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά και ως προς την καταβολή κάθε προσπάθειας αξιοποίησης της δυνατότητας εκχώρησης της ενίσχυσης σε τρίτους μέσα από την σχετική τροποποίηση τόσο του ΠΑΑ όσο και του θεσμικού πλαισίου του μέτρου. Οι δυσκολίες υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, δεν βαρύνουν την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και αυτό είναι πλέον γνωστό.                                                                                         Επιπλέον, σχετικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης στα «Σχέδια Βελτίωσης» που υποβλήθηκαν, στη συνάντηση εκφράστηκε ξεκάθαρα η πολιτική μας βούληση για την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή της σε σχέση μάλιστα με τους χρόνους που απαιτούνταν στο παρελθόν. Η αισιοδοξία αυτή, όπως αναφέρθηκε, είναι βάσιμη και στηρίζεται αφενός στην υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος και αφετέρου στο γεγονός ότι το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και συνεπώς οι χρόνοι ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αφορούν κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και αποτελούν συνάρτηση του όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε κάθε μία. Επισημάνθηκε επίσης ότι για τους λόγους αυτούς η έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες για Περιφέρειες με μικρότερο όγκο αιτήσεων. Τονίστηκε μάλιστα ότι η Γενική Γραμματεία έχει εγκαίρως μεριμνήσει για την διάθεση τεχνικής βοήθειας σε όλες τις Περιφέρειες ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία.

   Προφανώς, όπως απορρέει από την ανακοίνωση του ΣΕΑΜ, όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν λόγο αισιοδοξίας αλλά απαισιοδοξίας ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αλλά και τις ενέργειες που μεθοδικά έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται.                                                      Εύλογα απορεί κανείς, λοιπόν, γιατί ο ΣΕΑΜ επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προκαλέσει ένα αρνητικό κλίμα και γιατί επιχειρεί την απαξίωση της προσπάθειας που καταβάλλεται, όχι μόνο από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία ειδικότερα, αλλά από όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς συντελεστές - Περιφέρειες, Υπηρεσίες, Επιστημονικούς Φορείς και κυρίως τους Αγρότες - που εμπλέκονται σε ένα τόσο δυναμικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως τα «Σχέδια Βελτίωσης».

   Όπως και να 'χει, ένα είναι βέβαιον, οι φορείς του αγροτικού χώρου και μνήμη έχουν και γνωρίζουν να εκτιμούν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των «Σχεδίων Βελτίωσης» αλλά και των υπολοίπων μέτρων του ΠΑΑ. Πηγή:agronews