Ανοίγουν το επόμενο διάστημα οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων 2019, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

2019-04-16

Μέσα στο επόμενο, σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 από τον οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αυτό δεν αποκλείεται να γίνει βέβαια και μετά το Πάσχα, εκτός κι αν ετοιμαστεί πιο γρήγορα η εγκύκλιος, που περιμένουν οι 500 περίπου πύλες ενεργοποίησης, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. 

Η προθεσμία υποβολής αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ), σύμφωνα με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα λήγει στις 15 Μαΐου, οπότε θεωρητικά και μόνον, εκπνέει και η προθεσμία υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ του 2019. Και λέμε θεωρητικά, γιατί αμέσως μετά το Πάσχα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ανακοινώσει παράταση στο ΟΣΔΕ για ένα μήνα, αφου ο χρόνος, που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του έργου είναι πλέον πολύ λίγος.

Ταυτόχρονα λοιπόν με την ανακοίνωση της παράτασης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, το ΥπΑΑΤ αναμένεται να χορηγήσει παράταση και για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ώστε οι δυο ημερομηνίες να συμβαδίζουν.

Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα χρόνια η έναρξη της διαδικασίας μεταβιβάσεων δικαιωμάτων έρχονταν περίπου 20 ημέρες, μετά την έναρξη του ΟΣΔΕ, ωστόσο φέτος, όλα δείχνουν, ότι μπορεί να έρθει και λίγο νωρίτερα.

Επί της διαδικασίας, τώρα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς (Τμήμα Διαχείρισης Δικαιωμάτων), με οδηγίες για τις μεταβιβάσεις του 2019, το οποίο έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, αναφέρεται ότι σε όλα τα είδη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (πώληση ή ενοικίαση) εφαρμόζεται παρακράτηση 25% υπέρ του εθνικού αποθέματος. Από την παρακράτηση αυτή εξαιρούνται περιπτώσεις μεταβιβάσεων λόγω κληρονομιάς, αλλά και περιπτώσεις οριστικής μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α' βαθμού ή σύζυγοι.

Σημειωτέον ότι στην περίπτωση κληρονομιάς του συνόλου των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) από μικρό καλλιργητή (είναι αυτός που λαμβάνει επιδότηση έως 1.250 ευρώ το χρόνο), ο κληρονόμος μπορεί να δηλώσει την επιθυμία ένταξης στο καθεστώς αυτό.

Όσον αφορά στην περίπτωση ενοικίασης δικαιωμάτων χωρίς γη στο έγγραφο αναφέρεται ότι «ο ενοικιαστής λαμβάνει την βασική ενίσχυση για όσο διάστημα διαρκεί η μίσθωση, με τη λήξη της μίσθωσης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη». Εδώ, εφαρμόζεται παρακράτηση 25% επί της αξίας των ΔΒΕ χωρίς καμία εξαίρεση.

Πηγή:agrotypos