Αν δοθούν νέες παρατάσεις στα Σχέδια Βελτίωσης οι αγρότες θα πάρουν τρακτέρ μετά το Πάσχα του 2019, λέει ο ΣΕΑΜ

2018-06-15

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν σενάρια ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει απόφαση παράτασης στα Σχέδια Βελτίωσης, τόσο της ημερομηνίας που υποβολής δικαιολογητικών στις ΔΑΟΚ (λήγει 18 Ιουνίου) όσο και της πρώτης και δεύτερης οριστικοποίησης. Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση ο ΣΕΑΜ έστειλε επιστολή στον Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπο Κασίμη, στην οποία επισημαίνει ότι οι συνεχείς παρατάσεις που δίδονται δεν βοηθάνε σε τίποτα, πέραν της αύξησης των αιτήσεων που υποβάλλονται και που είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, «ήδη το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει με καθυστέρηση. Αν τελικά το ΥπΑΑΤ δώσει νέες παρατάσεις δεν πρόκειται οι αγρότες να αποκτήσουν νέο τρακτέρ μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης πριν από το Πάσχα του 2019». 

Και προσθέτει: «Στο προηγούμενο ΠΑΑ το ΥπΑΑΤ χρειάστηκε δύο χρόνια για να καταφέρει να αξιολογήσει 7.500 αιτήσεις. Τώρα έχουμε υπερδιπλάσιες αιτήσεις. Το πρόβλημα είναι πότε θα καταφέρει να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Και να θυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος.
Αυτοί που έχουν το πρόβλημα από τις «παρατάσεις» είναι οι ίδιοι οι αγρότες που θέλουν να αντικαταστήσουν το παλιό τους μηχάνημα. Επίσης και ο κλάδος μας που όλο αυτό τον καιρό περιμένει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Ζητάμε συνάντηση με τον κ. Κασίμη για να μας ενημερώσει επίσημα για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του προγράμματος και των αξιολογήσεων».
Η επιστολή του ΣΕΑΜ αναφέρει τα εξής:
Προς: Κύριο Χαράλαμπο Κασίμη
Θέμα: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Α' Φάσης του Μέτρου 4.1.1
«Με ιδιαίτερο προβληματισμό, αλλά και απογοήτευση παρακολουθούμε τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του μέτρου 4.1.1 του ΠΑΑ 2014-2020 και που αφορά στην υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα. Οι παρατάσεις αυτές, έρχονται να επιτείνουν την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, η οποία ξεκίνησε από τον σχεδίασμά μέχρι και την προκήρυξή του.
Ο ΣΕΑΜ έχοντας την εμπειρία των αδυναμιών και στρεβλώσεων που παρουσίασαν στην υλοποίησή τους τα προηγούμενα προγράμματα, επεσήμανε έγκαιρα τον κίνδυνο για αυτές τις καθυστερήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή και πλήρη υλοποίηση του προγράμματος. Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας και διαψεύδουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που πάντα μας δίνατε.
Οι συνεχείς παρατάσεις που δίδονται δεν βοηθάνε σε τίποτα, πέραν της αύξησης των αιτήσεων που υποβάλλονται και που είναι χωρίς αντίκρισμα, μια και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συγκεκριμένος και δεν αυξάνεται. Αντίθετα φοβόμαστε ότι η υπερβολική διόγκωση του αριθμού των αιτήσεων, θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στην διαδικασία των αξιολογήσεων.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι παρατάσεις αυτές εξυπηρετούν άλλους στόχους από αυτούς που προβλέπει το πρόγραμμα. Σίγουρα όμως δεν βοηθάνε στην έγκαιρη και ολοκληρωτική υλοποίηση του προγράμματος, δεν βοηθάνε τους αγρότες που συνεχώς αναβάλουν αναγκαίες επενδύσεις και δεν βοηθάνε την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, από τους ανεπαρκείς χειρισμούς της Πολιτείας διαχρονικά, στην διαχείριση αυτών των προγραμμάτων.
Τελευταία κυκλοφορούν φήμες στην αγορά ότι οι παρατάσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα μπορεί να φτάσουν ακόμη και μέχρι το Φθινόπωρο! Επειδή η λειτουργία και ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων - μελών του Συνδέσμου, δεν μπορεί να βασίζεται σε φήμες, ζητάμε να έχουμε μια αξιόπιστη και έγκυρη πληροφόρηση από εσάς, ως υπεύθυνος γραμματέας της Διαχειριστικής αρχής, για το χρονοδιάγραμμα των υπολοίπων φάσεων του προγράμματος (ολοκλήρωση αιτήσεων - αξιολογήσεις - εγκρίσεις - εκταμιεύσεις επιδοτήσεων).
Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, άλλη μια χρονιά πάει χαμένη και περιμένουμε να ορίσετε μια συνάντηση με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, για μια πλήρη ενημέρωση.
Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας και σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».

Με εκτίμηση
Για το Σύνδεσμο Εισαγωγέων-Αντιπροσώπων Μηχανημάτων
Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος ΔΣ, ΣΕΑΜ

Πηγή:https://www.agrotypos.gr/