Άγρια κόντρα για ΟΣΔΕ πέφτει η μάσκα ΣΑΣΟΕΕ άνευ ασυλίας ο εργολάβος

2019-04-09

Προϋποθέσεις για απαλλαγή του αγροτικού χώρου από το παράκεντρο που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την υπόθεση του ΟΣΔΕ, δημιουργούν τα μοιραία λάθη του «εργολάβου» που έχει κάνει απόβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά οι προσπάθειές του να αποκλείσει ολοκληρωτικά φέτος τους συνεταιρισμούς από το έργο των δηλώσεων. 

Τα τελευταία 24ωρα ήταν πυκνά από εξελίξεις επί του θέματος, με κοινό παρονομαστή την μεθοδευμένη απόπειρα του «συνδικάτου του ΟΣΔΕ» να εκβιάσει καταστάσεις και να υποχρεώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, να παραδώσει για μια ακόμα φορά το «μαγαζί» στον απόλυτο έλεγχο του εργολάβου. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και μέρες για τον αποκλεισμό από το μηχανογραφική βάση, περί των 30 Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία ξεχωρίζουν για το συνεταιριστικό τους χαρακτήρα και την ουσιαστική σχέση με τον αγροτικό κόσμο στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. Αφορμή αποτέλεσαν κάποια υπόλοια προμηθειών που διεκδικεί ο λεγόμενος συντονιστής - εργολάβος, για υπηρεσίες προηγούμενων περιόδων, κι ενώ είναι σε όλους φνωστό ότι αυτή η εισφορά είναι άνευ αντικειμένου. Αρωγός στις παραπάνω επιδιώξεις, εμφανίσθηκε από την Παρασκευή ο γνωστός ΣΑΣΟΕΕ, μια οργάνωση δημιούργημα του «εργολάβου» η οποία με συνεταιριστικό μανδύα παρέχει πολύτιμες απ' ότι φαίνεται υπηρεσίες στον ιδιώτη εργολήπτη. Αυτή τη φορά μάλιστα, με περίσιο θράσσος, όχι μόνο προσπάθησε να δικαιώσει τις εργολαβίες αλλά έστρεψε ευθέως τα βέλη κατά των συνεταιριστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο έργο του ΟΣΔΕ, κάνοντας λόγο για «μια χούφτα ΚΥΔ που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρώσεις τους... και κρατούν ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς».

Απάντηση επ' αυτού προσπάθησε να δώσει την επομένη (Σάββατο 6 Απριλίου) με επιστολή - ανακοίνωση ο υπουργός Σαύρος Αραχωβίτης, ο οποίος, διευκρίνισε ότι αιτία της καθυστέρησης ήταν η αναμονή απάντησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τις διαδικασίες διαγωνισμού που προηγήθηκαν σε αναζήτηση τεχνικού συμβούλου (τη γνωστή μια από τα ίδια).

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν ικανοποίησε τους συμπαραστάτες του εργολάβου αλλά λειτούργησε ως αφορμή να επανέλθουν δριμύτεροι, αποκαλώντας τους μέχρι χθες συνοδοιπόρους «συντεχνία του δεν πληρώνω... που απειλεί να μπλοκάρει το έργο και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων».

Όλα αυτά, δείχνουν να έχουν δηλητηριάσει αναπανόρθωτα το κλίμα μεταξύ των συνδαιτυμόνων, με τους συνεταιριστές της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ να έχουν αποστείλει ήδη τα πρώτα εξώδικα και να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν μυνήσεις για τον μέχρι σήμερα χειρισμό του θέματος από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο και στην οποία γίνεται λόγος για εκβιαστές... που έχουν μάθει να κινούνται εκτός νομιμότητας και πέραν των θεσμικών διαδικασιών.

Πηγή:agronews