120 εκατ. ευρώ ενίσχυση στον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ, για την επόμενη τριετία, μέσω των εθνικών μελισσοκομικών προγραμμάτων

2019-06-20

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 120 εκατ. ευρώ στον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, για να στηρίξει τον μεγάλο της ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στη γεωργία και το περιβάλλον. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση ύψους 12 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ενίσχυση που χορηγήθηκε για την περίοδο από το 2017 έως το 2019. Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας Επίτροπος της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε: «Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό τμήμα του τομέα των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, συμβάλλοντας στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές μας. Είναι θετικό και το χαιρετίζω ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), σε συνεργασία με άλλα βασικά ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία, παρέχει πλέον ισχυρότερα εργαλεία για τη στήριξη του τομέα». 

Η στήριξη της ΕΕ, που είναι διπλασιασμένη από τις συνεισφορές των κρατών μελών, θα εφαρμοστεί στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα, που θα αρχίσουν την 1η Αυγούστου 2019 και θα ισχύουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τον τομέα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών τον τομέα της μελισσοκομίας και την εμπορία των προϊόντων τους.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την εκπαίδευση για τους μελισσοκόμους, την υποστήριξη για την έναρξη μελισσοκομίας, την καταπολέμηση παρασίτων που καταστρέφουν τις κυψέλες και την έρευνα ή ανάληψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του μελιού.
Για το 2018, η ΕΕ είχε πάνω από 17,5 εκατομμύρια κυψέλες που ανήκαν σε πάνω από 600.000 μελισσοκόμους.
Η μελισσοκομία ασκείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο.
Τα μελίσσια είναι απαραίτητα για τη γεωργία και το περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή των φυτών με επικονίαση, ενώ η μελισσοκομία συμμετέχει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Τα μέλη της ΕΕ με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία και Πολωνία) βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τη μελισσοκομία. 

Πηγή:agrotypos