Τα υποκατάστατα πετρελαίου ως εναλλακτικά καύσιμα για τα αγροτικά μηχανήματα δοκιμάζονται στο Valtra T214

2020-05-15

Ερευνητές στην Βαυαρία από το Κέντρο Ανάπτυξης και Προώθησης (TFZ) σε συνεργασία με την Valtra δοκιμάζουν τα υποκατάστατα ντίζελ από υπολείμματα και απόβλητα ως μια αποτελεσματική λύση για την εναλλακτική κίνηση των ελκυστήρων κα των αγροτικών μηχανημάτων, «χτυπώντας» τις αδυναμίες της ηλεκτροκίνησης. 

Την «επιστημονική» περιέργεια να δουν αν τα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή σε ελκυστήρες και άλλα γεωργικά μηχανήματα έχουν ερευνητές στην Βαυαρία και από το Κέντρο Ανάπτυξης και Προώθησης (TFZ), που δοκιμάζουν με υποκατάστατα πετρελαίου να κινήσουν με επιτυχία ένα Valtra T214 Direct.
Ο συγκεκριμένος ελκυστήρας κινείται με καύσιμο από φυτικά έλαια και υπολείμματα λιπαρών οξέων αφού, όπως λέγεται, το πετρέλαιο μπορεί να ληφθεί από υπολείμματα και απόβλητα υλικά. Το λεγόμενο «παραφινικό καύσιμο» αντιπροσωπεύει έτσι μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων και θεωρείται μια εναλλακτική λύση έναντι του ορυκτού καυσίμου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Τεχνολογίας και Προώθησης (TFZ) και την Valtra, ερευνάται εάν το παραφινικό καύσιμο είναι επίσης κατάλληλο για πρακτική χρήση σε γεωργικά μηχανήματα αλλά σε τελική ανάλυση, αν δίνει λύση εκεί όπου τα συστήματα κίνησης με ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον κινητήρα καύσης στο εγγύς μέλλον λόγω της περιορισμένης πυκνότητας αποθήκευσης ενέργειας.
Ο μηχανικός προϊόντων του Ομίλου AGCO στη Γερμανία, Tobias Wasner, προσφέρει λοιπόν σε ένα κρατικό κτήμα της Βαυαρίας το Valtra T214 Direct για δύο χρόνια. «Ο ελκυστήρας βρίσκεται σε καλά χέρια, στο εκπαιδευτικό και πειραματικό κέντρο βιολογικής γεωργίας στο Kringell. Η αειφόρος γεωργία περιλαμβάνει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων», σχολίασε.
Το καύσιμο της δοκιμής παρέχεται δωρεάν από τον φινλανδικό όμιλο Neste. Το ανανεώσιμο πετρέλαιο Neste κατασκευάζεται με υδρογόνωση χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων και υπολειμμάτων λιπαρών οξέων από χημικές διεργασίες.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο ελκυστήρας κινείται με το νέο καύσιμο για την τακτική μέτρηση της απόδοσης, της κατανάλωσης καυσίμου και της συμπεριφοράς εκπομπών, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας ενώ συνολικά το πρότζεκτ θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια. 

Πηγή:agronews