Σταθερούς πόρους ΚΑΠ για την Ελλάδα έφεραν τα παζάρια στις Βρυξέλλες

2020-07-23

«Για τους αγρότες μας, παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική» ανακοίνωσε προ ολίγων ωρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των πενθήμερων σκληρών διαπραγματεύσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες. 

Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιουλίου βγήκε λευκός καπνός από το κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες, που πραγματοποίησαν ακόμα έναν κύκλo μαραθώνιας διαπραγμάτευσης από το απόγευμα της Δευτέρας, κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Στη χώρα μας εισρέουν πάνω από 70 δισεκατομμύρια, μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Τα ποσά μοιράζονται ως εξής: 19 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις, 12,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια, ήτοι 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους συμβιβασμούς, πετύχαμε μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση, που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου.

«Σε ό,τι αφορά ο ΠΔΠ παρά την μείωση του, πετύχαμε δύο πράγματα. την αύξηση των πόρων που η Ελλάδα θα πάρει από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα, για τους αγρότες μας, παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική», συνέχισε ο ίδιος.

Ειδικότερα, το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-27 είναι 1,07 τρισ. ευρώ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε επί της νέας πρότασης που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Η πρόταση που συζήτησαν οι ηγέτες στην μαραθώνια συμφωνία αφορά σε ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ, τα οποία συνθέτουν ένα «πακέτο» ύψους 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι «σκληροί» της ΕΕ βγήκαν κερδισμένοι.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια αλλαγή από τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε ένα ψαλίδισμα 22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και για να ισορροπήσει το συνολικό ποσό, παραμένοντας στα 750 εκατ. ευρώ, τα δάνεια πάνε 44% παραπάνω από την αρχική συζήτηση.

Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει αποζημίωση για το λεγόμενο «κλαμπ των φειδωλών», υπό την έννοια ότι η Ολλανδία, που ζητούσε μικρότερο ύψος επιχορηγήσεων, θα λάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας σημαντική αύξηση στις εκπτώσεις που λαμβάνει στην συμβολή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία θα λάβουν επιστροφές 52,8 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Η διάρκεια για τις δεσμεύσεις των κονδυλίων, σύμφωνα με την τελευταία πρόταση Μισέλ, θα είναι τριετής, 2021-2023, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι και το 2026.

Πηγή:agronews