Διευκρινήσεις για παράταση και επανείσοδο εργατών γης, 7ήμερη καραντίνα σε Αλβανούς 

2020-08-06

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την παράταση στην παραμονή έως και τρεις μήνες στους μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Η παράταση θα χορηγείται για τον απαιτούμενο χρόνο που αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Με την παράταση του επιτρεπτού ορίου βραχείας παραμονής καλύπτεται η περίπτωση μιας αρχικής σύμβασης εργασίας ή μιας νέας σύμβασης εργασίας (είτε με τον ίδιο είτε με νέο εργοδότη) που χρονικά υπερβαίνει το υπόλοιπο του επιτρεπτού ορίου βραχείας παραμονής από την είσοδο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πληρούν και τις απαιτήσεις του «Κώδικα Θεωρήσεων», είναι:

- Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, ο οποίος θα δηλώνει υπευθύνως ότι:

  • Υπάρχουν λόγοι σχετιζόμενοι με την παραγωγή, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την παράταση παραμονής του αλλοδαπού στην χώρα, προκειμένου τον απασχολήσει για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες,
  • θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
  • θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οιπροϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005,
  • θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτέςαπορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την σύναψη σύμβασης εργασίας,
  • θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

- Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του διαβατήριου του αλλοδαπού, καθώς και σελίδας / σελίδων με τις σφραγίδες εισόδου / εξόδου που σχετίζονται με τηνχρονική περίοδο εφαρμογής της ΠΝΠ.

- Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του εργοδότη

Σχετικά με την έξοδο και επανείσοδο στην χώρα για όσο χρόνο διαρκεί το αρχικό διάστημα βραχείας παραμονής από την είσοδο στην χώρα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Η έξοδος από την χώρα δεν συνεπάγεται λήξη της απασχόλησης του ενδιαφερομένου, παρά μόνον αν έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη.

Για την έγκριση της επανεισόδου για τον σκοπό εφαρμογής της εν θέματι ΠΝΠ, ο αλλοδαπός υπήκοος τρίτης χώρας, πλην των προϋποθέσεων του άρθρου 6 του ΚΣΣ, θα πρέπει να εξακολουθεί να τελεί υπό το καθεστώς απασχόλησης. Τούτο δύναται να πιστοποιηθεί με την προσκόμιση της σχετικής σύμβασης εργασίας ή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη ότι εξακολουθεί να ισχύει η εργασιακή σχέση με τον ενδιαφερόμενο, στην οποία θα δηλώνεται υπευθύνως ότι:

  • Υπάρχουν λόγοι σχετιζόμενοι με την παραγωγή, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την επανείσοδο του αλλοδαπού στην χώρα,
  • θα καταβάλει (ή συνεχίζει να καταβάλει) το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
  • θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005,
  • θα εκπληρώσει (ή έχει ήδη εκπληρώσει) το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την σύναψη σύμβασης εργασίας,
  • θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε την εγκύκλιο

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση, που έκανε στις 4 Αυγούστου 2020, ανακοίνωσε ότι από σήμερα (5/8/2020) στις 7 το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων. Επίσης, από την Κυριακή, 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.

Πηγή:agrotypos