Πράσινο φως ΕΕ για αποζημιώσεις σε σπαράγγια, παραγωγούς λαϊκών και αιγοπροβατοτρόφους

2020-07-29

Ήρθαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Eγκρίθηκαν οι ενισχύσεις για τα σπαράγγια, εγκρίθηκαν και τα 15 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, εγκρίθηκαν και τα ποσά για την αιγοπροβατοτροφία λόγω της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν από την πανδημία.

Αυτά ανακοίνωσε ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ στη Βουλή, την Παρασκευή (24/7/2020).

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα ύψους 51,23 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στο πλαίσιο της επιδημίας του κοροναϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.
Η στήριξη, που χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό, θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.
Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο σε:
(i) πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς και πωλητές υπαίθριων αγορών,
(ii) πρωτογενείς κτηνοτρόφους στον τομέα της εκτροφής αιγοπροβάτων, και
(iii) πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής σπαραγγιών.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, η ενίσχυση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Βορίδης για κονδύλια ΚΑΠ
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στα κονδύλια της νέας ΚΑΠ. Απαντώντας στον πρώην υπουργό κ. Αποστόλου τόνισε ότι «εκεί που ξεκινούσαμε με αρχικά σενάρια μείωσης 10%, αυτή τη στιγμή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλάει για 19.308.000.000 ευρώ, δηλαδή στην πραγματικότητα για μια μείωση της τάξης του 0,7%. Ουσιαστικά είναι σταθερές τιμές! Αυτό δεν είναι επιτυχία της ελληνικής διαπραγμάτευσης, ότι δηλαδή εξασφαλίζει σταθερές τιμές για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με αύξηση στον δεύτερο επενδυτικό πυλώνα που είναι και κρίσιμος της τάξης του 4,8%;».

Πηγή:agrotypos