Οι τριμερείς συμφωνίες ξαναβάζουν μπροστά σ’ αυτή τη φάση τα Σχέδια Βελτίωσης, εν αναμονή του Ταμείου

2020-04-29

Η λύση της «τριμερούς συμφωνίας» ανάμεσα στον αγρότη, την πιστώτρια τράπεζα και τον εισαγωγέα - αντιπρόσωπο αγροτικών μηχανημάτων, ξελασπώνει σ' αυτή τη φάση τα Σχέδια Βελτίωσης, τουλάχιστον για τους δικαιούχους που έχουν πάρει στα χέρια τους το επίσημο εγκριτικό του επενδυτικού του σχεδίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις συμφωνίες αυτές να προχωρούν παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει και στις εμπορικές τράπεζες η πανδημία και να δίνουν άμεσα τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των βασικών επενδύσεων που περιλαμβάνονται στους φακέλους των εγκεκριμένων φακέλων.

Το μοντέλο της «τριμερούς» είναι απλό. Αφού ο αγρότης έχει έρθει σε συνεννόηση με τον αντιπρόσωπο - εισαγωγέα του μηχανήματος ή των μηχανημάτων που θέλει να αποκτήσει και για τα οποία έχει πάρει έγκριση, απευθύνεται στην τράπεζα και ζητάει δανειοδότηση στο 100% της αξίας (προϋπολογισμός) των αγορών του. Γι' αυτό το δάνειο, εφ' όσον βέβαια διαθέτει την αναγκαία πιστοληπτική ικανότητα, εγγυάται στο τέλος ο πωλητής δηλαδή η αντιπροσωπεία.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι συμφωνίες αυτές αφορούν σε δοκιμασμένους και αξιόπιστους πελάτες, οι οποίοι διαθέτουν επί της ουσίας τα εχέγγυα για μια τέτοια χρηματοδότηση και δεν είναι «μαυρισμένοι» όπως λέγεται στην καθομιλουμένη στις τράπεζες. Πρόκειται δηλαδή για την «αφρόκρεμα» των υποψήφιων επενδυτών οι οποίοι ωστόσο δεν διαθέτουν ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλουν να εκταμιεύσουν από το δικό τους ταμείο την ίδια συμμετοχή, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη ρευστότητα που έχει ανάγκη η επιχείρισή τους.

Όπως έχει γράψει προ ημερών το Agronews, μέχρι την παραλαβή των επίσημων εγκριτικών, οι μόνοι που μπορούσαν να ολοκληρώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο, ήταν οι αγρότες που διέθεταν και κατέβαλαν το σύνολο της αξίας των μηχανημάτων στην αντιπροσωπεία, πετυχαίνοντας μάλιστα καλύτερη συμφωνία για την τελική τιμή. Έτσι, ανέμεναν μόνο το άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης, προκειμένου να αιτηθούν την είσπραξη της επιχορήγησης, χωρίς να έχουν ανάγκη την τραπεζική συνδρομή.

Πηγή:agronews