Νέα ψυχρολουσία οι νέες εισφορές ασφάλισης ΕΛΓΑ για το 2020

2020-04-16

Ισοπεδωτική, αβάσιμη, αναποτελεσματική και εξοντωτική, αποδεικνύεται η πολιτική ασφαλιστικών εισφορών που επιλέγει για τη νέα χρονιά ο ΕΛΓΑ και η οποία έρχεται να επιδεινώσει το βαρύ κλίμα μέσα στον οποίο ασκείται αυτό τον καιρό η προσπάθεια ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής. 

 6

Ο νέος τιμοκατάλογος ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε για το 2020 ο ΕΛΓΑ, έρχεται να επιβεβαιώσει την εισπρακτική λογική από την οποία εμφορείται τον τελευταίο καιρό η διοίκηση του Οργανισμού, καθώς εκδηλώνεται δύο μήνες περίπου μετά την απονενοημένη μείωση της προκαταβολής αποζημιώσεων από το 70% στο 65%.

Δενδρώδεις καλλιέργειες, μηδική, ελαιοποιήσιες ελιές και υπαίθρια ντομάτα, είναι οι καλλιέργειες που σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν να επιβαρύνονται περισσότερο από τον νέο τιμοκατάλογο. Όμως το θέμα δεν σταματάει εκεί. Το ζήτημα είναι ότι σε μια ισοπεδωτική λογική, ο ΕΛΓΑ έρχεται, με την νέα του τιμολογιακή πολιτική, να διευρύνει τα έσοδά του επί δικαίων και αδίκων. Επιδιώκει να εισπράξει τα ίδια και περισσότερα, χωρίς να μετράει τη συγκρότηση της εκμετάλλευσης και τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Κι όλα αυτά, χωρίς να μπαίνει καν στον κόπο να εξηγήσει την πολιτική του όπως αυτή εκφράζεται με τον νέο τιμοκατάλογο και χωρίς, πρώτα απ' όλα, να έχει καλύψει ένα τεράστιο μέρος των υποχρεώσεών του έναντι των ασφαλισμένων αγροτών.

Έτσι, την ώρα που ο αγροτικός κόσμος απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας διαμαρτύρεται για τις αναιτιολόγητες εκτιμήσεις και τις καθυστερημένες αποζημιώσεις, η διοίκηση του Οργανισμού διαλέγει τη στιγμή να βάλει τη δική της πινελιά στον πόνο των παραγωγών.

Τις πρώτες ενδείξεις, καθώς ο τιμοκατάλογος του ΕΛΓΑ βγήκε μόλις το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, άρχισαν να έχουν οι αγρότες που ξεκίνησαν ηλεκτρονικά τη διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2020.

Το αυτό ήρθε να βεβαιώσει και επίσημα ο ΕΛΓΑ αναρτώντας στην ιστοσελίδα του τις ασφαλιζόμενες αξίες και την ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά είδος σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε όλη τη χώρα για το 2020.

Πιο συγκεκριμένα τώρα σημαντικές αυξήσεις, έμμεσες και όχι άμεσες, εντοπίζονται στις δενδρώδεις καλλιέργειες, στις οποίες ενώ υπήρχαν δύο ή και τρεις ποιοτικές κατηγορίες, τώρα εντάσσονται όλες οι ποιότητες σε μία, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να εντάξουν όλα τους τα φρούτα σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, στα ροδάκινα πέρυσι η Α κατηγορία είχε ασφάλιστρο 41 ευρώ το στρέμμα και η Β κατηγορία 29 ευρώ το στρέμμα, ενώ το 2020 σε όλα τα δέντρα αντιστοιχεί ασφαλιστική εισφορά 32 ευρώ το στρέμμα.

Αντίστοιχα στα αχλάδια, έως πέρυσι η Α κατηγορία ήταν στα 110 ευρώ και η Β στα 61,44 ευρώ, ενώ για φέτος ενοποιούνται σε μία με ασφάλιστρο 72 ευρώ το στρέμμα. Το ίδιο και στα κεράσια, για τα οποία υπήρχαν τρεις κατηγορίες, η Α με 82,16 ευρώ, η Β με 61,88 ευρώ και η Γ με 32,24 ευρώ, ενώ για το 2020 για όλα τα αχλάδια η ασφαλιστική εισφορά γίνεται 76,96 ευρώ το στρέμμα.

Σημαντική αύξηση ασφαλίστρων εντοπίζεται στη μηδική, από 5,44 ευρώ το στρέμμα σε 8,16 ευρώ για φέτος, αλλά και στην υπαίθρια ντομάτα από 108 ευρώ σε 114 ευρώ το στρέμμα. Σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, κριθάρι, τεύτλα αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές.

Αντίθετα, μείωση ασφαλίστρων έχουμε στις φακές από 6,24 ευρώ σε 5,80 ευρώ το στρέμμα, στον καπνό μπασμά από 20,59 ευρώ σε 19,73 ευρώ το στρέμμα και στα καρπούζια από 36 ευρώ σε 33 ευρώ το στρέμμα.

Οι αλλαγές αυτές στις τιμές των ασφαλίστρων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, συνδέονται άμεσα με την τιμή πώλησης του προϊόντος, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του υπουργείου.

Βρείτε εδώ https://www.agronews.gr/files/timokatalogos_2019.pdf το τιμολόγιο για το 2019 
Βρείτε εδώ https://www.agronews.gr/files/timokatalogos_2020.pdf  το τιμολόγιο για το 2020

Πηγή:agronews