Μιλημένες οι τράπεζες για τα αγροτικά δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς ενημερότητα

2020-04-16

Κάτι από το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στη χρηματοδότηση των αγροτών ειδικά μετά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έρχεται να καλύψει η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου και ειδικότερα το άρθρο 23 που παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον δανειολήπτη. 

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι η σχετική ρύθμιση προχώρησε με τη σύμφωνη γνώμη των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες αναγνωρίζουν από την πλευρά τους πόσο πίσω έχει μείνει η χρηματοδοτική υποστήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μετά τις γνωστές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του Covid - 19.

Όλοι αναγνωρίζουν μάλιστα ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ μετά την αιφνίδια διακοπή της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, με αφορμή το συνωστισμό που θα μπορούσε να δημιουργείται στα Κέντρα Υποδοχής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Να σημειωθεί εδώ ότι πριν από την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, την ανανέωση του πιστωτικού ορίου των αγροτών στην Κάρτα Αγρότη και στα λεγόμενα ΑΔΑ (Ανοιχτό Δάνειο Αγρότη), έστω και στο 30% του ετήσιου πιστοδοτικού ορίου. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, οι τράπεζες δούλευαν για μέρες πάνω σ' αυτό το σενάριο, ώστε να καταστεί δυνατή μια πρώτη διευκόλυνση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, εν όψει μάλιστα των εαρινών σπορών.

Μετά την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ και της παράλληλης επανέναρξης παραλαβής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2020 (δήλωση ΟΣΔΕ) από τα ΚΥΔ, το σενάριο του 30% (πιστωτικό όριο) εγκαταλείφθηκε και οι τράπεζες επανήλθαν στη διαδικασία αντιμετώπισης των χρηματοδοτικών αιτημάτων για Κάρτα Αγρότη και ΑΔΑ, διαδικασία η οποία ωστόσο κινείται αργά και ανάλογα με την πρόοδο ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Όλο αυτό, υποχρέωσε κυβέρνηση και τράπεζες να αναζητήσουν μια λύση ταχύτερης εξυπηρέτησης των βραχυπρόθεσμων δανειακών αναγκών των αγροτών και έτσι φθάσαμε στη λύση των μικροδανείων μέχρι 25.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα, μετα΄την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούν να δίνονται χωρίς την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικής ενημερότητας από τον υποψήφιο δανειολήπτη. Το κατά πόσο πάντως θα λειτουργήσει αυτό και στην πράξη, είναι κάτι το οποίο μένει κανείς να το δει. Σε κάθε περίπτωση πάντως και ειδικά για τους φερέγγυους πελάτες των τραπεζών, είναι μια λύση.

Να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό πρόβλημα των αγροτών το τελευταίο διάστημα, έγγιξε εκ νέου τη συναλλακτική τους σχέση με τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και την άνεσή τους να προμηθεύονται με άνεση σπόρους, φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα. Είναι σαφές ότι μετά από καιρό, τα καταστήματα υποχρεώθηκαν να διευρύνουν το πιστοδοτικό όριο των πελατών τους, υποχρεώνοντας αντίστοιχα τις προμηθεύτριες εταιρείες εισροών να κάνουν κι εκείνες τα... στραβά μάτια, έως ότου αποκατασταθεί η χρηματοδοτική τάξη.

Πηγή:agronews