Με φρέσκο χρήμα 7,5 δισ. θέλει να τρέξει νέα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης η Ευρωβουλή τους ερχόμενους μήνες

2020-07-29

Στα κονδύλια που κατευθύνει προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική της επόμενης επταετίας το συμφωνηθέν Ταμείο Ανάκαμψης εστιάζει η Ευρωβουλή, διαμορφώνοντας το αίτημα, αντί αυτά τα 7,5 δισ. να διατεθούν μέσω των στρατηγικών σχεδίων των κρατών μελών από το 2023 και μετά, να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2021. 

Την έκβαση του αιτήματος αυτού αναμένεται ότι θα κρίνουν οι ισορροπίες και οι διακρατικές συμμαχίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, όσο παράλληλα Ευρωβουλευτές με μεγάλο εκτόπισμα στις Βρυξέλλες κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την επόμενη επταετία με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να διευκολυνθούν δράσεις με φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα που ανταποκρίνονται στις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρήματα αυτά ήταν 15 δισ. στην πρώτη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον περασμένο Μάιο.

Ήδη προτού έλθουν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, στα έδρανα της Ευρωβουλής, ο Ιταλός Πάολο ντε Κάστρο, μάζευε υποστηρικτές της ιδέας τα χρήματα αυτά να ενσωματωθούν με όσες προϋποθέσεις συνεπάγεται ο σκοπός τους, νωρίτερα, δηλαδή το 2021, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι επιτρέπει αντικειμενικά η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικών σχεδίων από τα κράτη μέλη, ενόψει της νέας στρατηγικής περιόδου.

Να χρησιμοποιηθούν δηλαδή με τους κανονισμούς που προβλέπει η τρέχουσα ΚΑΠ, ενώ εφόσον κρίνεται απαραίτητο να εισαχθούν ορισμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που θα εκφράζουν τις βλέψεις της Κομιισιόν. «Κάτι τέτοιο δεν θα διέφερε από το omnibus που εγκρίθηκε το 2017» υποστηρίζει ο Ιταλός Ευρωβουλευτής.

Σημειώνεται πως η Γαλλία και η Ιταλία τίθενται φίλα προσκείμενες προς την «προκαταβολή» αυτή των νέων πόρων της ΚΑΠ, ενώ άλλωστε τα δάνεια και οι επιχορηγήσεις που προβλέπονται στο σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης για τα κράτη μέλη, έχουν ορίζοντα έναρξης εκταμιεύσεων το 2021, συνεπώς γιατί να μην ισχύσει κάτι αντίστοιχο και για κονδύλια της ΚΑΠ. 

Πηγή:agronews