IOC: Ανοδικά το διεθνές εμπόριο επιτραπέζιων ελιών, μεγάλη εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα

2020-08-06

Ανοδικά κινήθηκε το εμπόριο επιτραπέζιων ελιών στην ΕΕ κατά τους πρώτους επτά μήνες της περιόδου 2019/2020 (Σεπτέμβριος 2019 - Μάρτιος 2020) σε ποσοστό 6%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες σε ποσοστό 2%.

Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να είχαμε κάποια μείωση των ελληνικών αποθεμάτων ελιάς ούτε κάποια ανοδική πορεία των τιμών παραγωγού της χώρας μας, αν και είναι μια από τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις στο διεθνή εμπόριο επιτραπέζιων ελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC.

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο επιτραπέζιων ελιών, κατά τους πρώτους εννιά μήνες της εμπορικής περιόδου 2019/2020 (Σεπτέμβριος 2019 - Απρίλιος 2020) είχαμε αύξηση των εξαγωγών προς Βραζιλία (5%), ενώ μειώθηκαν προς Αυστραλία (-16%) και ΗΠΑ (-2%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, Βραζιλία, ΗΠΑ και ΕΕ, είναι οι τρεις κορυφαίοι εισαγωγείς επιτραπέζιων ελιών στην παγκόσμια αγορά. Μαζί αυτές οι τρεις χώρες φτάνουν σε ετήσια βάση στο 56% των παγκοσμίων εισαγωγών.

Οι βασικοί προμηθευτές επιτραπέζιων ελιών σε αυτές τις τρεις αγορές είναι η Ισπανία, η Αργεντινή, το Μαρόκο, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Περού.

Η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της αγοράς στην Αυστραλία (ποσοστό 53%) και ακολουθεί η Ισπανία (32%).

Επίσης η Ελλάδα κατέχει ποσοστό 21% των εισαγωγών του Καναδά και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία (57%).

Ακόμη η Ελλάδα είναι βασικός προμηθευτής των ΗΠΑ (ποσοστό 20%), ενώ η Ισπανία αντιμετωπίζει προβλήματα με τους δασμούς της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Μαρόκο και Τουρκία έχουν μπει δυναμικά στην αγορά επιτραπέζιων ελιών της ΕΕ και κατέχουν ποσοστά 43% και 32% αντίστοιχα.

Από την άλλη Αργεντινή και Περού είναι οι κυριότεροι προμηθευτές της Βραζιλίας με ποσοστά 54% και 21% αντίστοιχα.

Επίσης η Αίγυπτος κάνει σημαντικές εξαγωγές σε ΕΕ (ίσως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τις προτιμούν από τις ελληνικές) και Βραζιλία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να κάνει αισθητή την παρουσία της στη βραζιλιάνικη αγορά.

Πηγή:agrotypos