Έκθεση Πισσαρίδη: Αύξηση εξαγωγών, καθιέρωση «Made in Greece» και νέες τεχνολογίες

2020-08-06

Ο αγροτικός κλάδος δεν συμπεριλαμβάνεται αυτούσιος στο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. 

Αναφέρεται στο δημόσιο τομέα, στη φορολογία, στη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την υγεία κ.α. αλλά όχι στον κυριότερο παραγωγικό κλάδο της χώρας που είναι η αγροτική παραγωγή.

Διευκρινίζεται ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, αποτελεί ένα ενδιάμεσο κείμενο που τίθεται σε διάλογο κι όχι η τελική πρόταση. Θα επακολουθήσει τελική Έκθεση τον Σεπτέμβριο 2020. Με βάση αυτήν την έκθεση θα μοιραστούν τα 19 δισ. ευρώ των κονδυλίων της ΕΕ.

Αν και μιλά για την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών δεν αναφέρει κάτι νέο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το μόνο που λέει είναι η ανάγκη νέας τεχνολογίας στη γεωργία και ίδρυση περισσοτέρων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων.

Επίσης αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να καθιερώσει την ετικέτα «Made in Greece» ως μάρκα (κάτι που προσπαθεί να κάνει η Ιταλία) και εδώ η κυβερνητική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια καμπάνια που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα γενικά για την υψηλή ποιότητα και την ευρωπαϊκή τους καταγωγή.

Παρά την πρόσφατη κρίση αξιοπιστίας της χώρας ένεκα της οικονομικής κρίσης, η καθιέρωση ενός ισχυρού εθνικού brand ενέχει πολύ ισχυρά αναπτυξιακά οφέλη, ειδικά όσον αφορά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται με σεβασμό στις παραδόσεις, τον πολιτισμό και το περιβάλλον της χώρας. Οι κλάδοι που μπορούν κατεξοχήν να αναπτυχθούν αφορούν την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό, αλλά οι ευνοϊκές επιδράσεις μπορεί να είναι ευρύτερες.

Πάντως παραδέχεται ότι μετά την οικονομική κρίση πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς αλλά όχι στον αγροτικό τομέα.

Όπως ακόμη αναφέρει η έκθεση για την χώρα στρατηγική σημασία έχουν οι υποδομές και το ρυθμιστικό πλαίσιο στα λιμάνια της χώρας, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου για μεταφορά εμπορευμάτων, των υποδομών αποθήκευσης και υπόλοιπων υποστηρικτικών στις μεταφορές υπηρεσιών (logistics) και η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως υποστηρίζει τρεις παγκόσμιες τάσεις θα έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες μέχρι το τέλος του εικοστού πρώτου αιώνα. Αυτές αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή τεχνολογία και την αυτοματοποίηση, και τη δομή του παγκόσμιου εμπορίου.

Αν και δέχεται ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζει ουσιωδώς τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων, τονιζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνεται με τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες (κάτι που δεν φαίνεται να δέχονται οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις).

Ακόμη τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια ουδέτερη κλιματικά ήπειρο ως το 2050, όμως δεν αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η αγροτική παραγωγή από αυτή την συμφωνία.

Η έκθεση αν και αναφέρει το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα παράλληλα ζητά ρεαλιστική στρατηγική για την πληρέστερη ενσωμάτωση των μεταναστευτικών ροών στην οικονομία και την κοινωνία.

Επίσης χαρακτηρίζει τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας κακές, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός της. Εκτιμά πάντως ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει καλά στις κινεζικές, κορεατικές και άλλες ασιατικές αγορές, που έχουν πλούσιους καταναλωτές, με το να αναπτύξει περαιτέρω τη γεωργία υψηλής προστιθέμενης αξίας και τα πολυτελή προϊόντα της.

Διαβάστε την έκθεση https://issuu.com/agrotypos/docs/ekthesi_pisaridi

Πηγή:agrotypos