Δίχτυα σε πιο πολλά μέρη απλώνει το φουντούκι εν μέσω υψηλής ζήτησης σε Ελλάδα, Ιταλία

2020-04-24

Στην χώρα μας σύμφωνα με σχετική έρευνα οι πωλήσεις ξηρών καρπών αυξήθηκαν κατά 30% περίπου στη διάρκεια της καραντίνας.

Νέες περιοχές προστίθενται όσο περνά ο καιρός στο χάρτη με τις εκτάσεις καλλιέργειας φουντουκιού στην Ελλάδα, μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται κυρίως συμβολαιακά στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Carpus Cultura, που αντιπροσωπεύει εδώ τον Ιταλικό κολοσσό Besana, που εδρεύει στη Νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνονται νέες φυτεύσεις φουντουκιάς με συμβολαιακή γεωργία στο νομό Έβρου, σε μια έκταση 130 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, ήδη να έχουν φτάσει στην Θράκη τα νεόφυτα, κοντά στα 1.000 στρέμματα. Από αυτά, 700 έχουν φυτευθεί στην Ξάνθη, 70 στην Κομοτηνή, 130 στον Έβρο, ενώ 30 επιπλέον θα προστεθούν το επόμενο διάστημα, μετά τον αλωνισμό, επίσης, στον Έβρο. Τα 600 περίπου στρέμματα από αυτά που πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά, φυτεύθηκαν πέρσι σε συνεργασία της Carpus Cultura με ντόπιους παραγωγούς, μια συνεργασία που καλύπτει όλες τις ανάγκες των παραγωγών, όπως έχουμε ξαναγράψει, έως την εγγυημένη απορρόφηση του προϊόντος, σε τιμές Ιταλίας.

Υψηλές τιμές για το φουντούκι και μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και Ιταλία λόγω καραντίνας

Η τιμή που θα εισέπραττε σήμερα ένας παραγωγός που έκανε συμβόλαιο με την Besana, εφόσον είχε μπει σε παραγωγή το κτήμα του, θα ήταν σαφώς υψηλότερη απ' ό,τι μέχρι πριν τον κορονοϊό, καθώς η καραντίνα στη γειτονική Ιταλία, έχει αυξήσει πολύ τις πωλήσεις ξηρών καρπών στα σούπερ μάρκετ.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία Besana εδρεύει στη Νότια Ιταλία, τροφοδοτώντας με φουντούκι μεγάλες αλυσίδες εμπορίου της ΕΕ, όπως είναι τα Lidl κ.λπ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα δέχεται όλο και μεγαλύτερες παραγγελίες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, που ξεκίνησε πριν τα Χριστούγεννα (όπως συνηθίζεται), αλλά συνεχίζεται και σήμερα.

Ίδια εν τω μεταξύ καταναλωτική τάση επικρατεί και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Nielsen κατέδειξε μια αυξηση πωλήσεων 29,9% την εποχή της καραντίνας για τους ξηρούς καρπούς.

Παράλληλα, αύξηση σημαντική υπάρχει και σε προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν φουντούκι, όπως οι σοκολάτες, το ίδιο διάστημα.

Πηγή:agrotypos