Δεν «τρέχει» η διαδικασία με ΑΦΜ για εργάτες γης, οι αγρότες ζητάνε λύσεις για εργόσημο

2020-07-23

Μετά από τόσο καιρό και παρά τη νομοθετική ρύθμιση του ΥπΑΑΤ παραμένουν τα προβλήματα στην ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο.

Θυμίζουμε με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, μετά από απαίτηση αγροτικών φορέων συλλόγων και συνεταιρισμών, η αμοιβή των εργατών γης μπορεί να γίνεται με τη διαδικασία του εργόσημου (και όχι με εισφορές στον ΕΦΚΑ). Για να γίνει αυτό όμως όλοι οι εργάτες γης που έχουν έρθει από τις γειτονικές χώρες πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο για το ΑΦΜ η διαδικασία «κολλάει» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ήδη οι πρώτοι εργάτες γης που ήρθαν στην χώρα μας μετά την πανδημία, γύρω στις 15 Μαΐου, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πάρει ΑΦΜ και να πληρωθούν με εργόσημο.

Μιλάμε για χιλιάδες άτομα που δεν μπορούν να περιμένουν στις ουρές έξω από τις εφορίες. Ούτε οι εφορίες έχουν τόσο προσωπικό για να κάνουν αυτό το έργο μεμονωμένα για κάθε εργάτη.

Αυτή την εποχή μόνο σε Ημαθία και Πέλλα εργάζονται περίπου 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία στις δενδροκαλλιέργειες, που με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση μπορούν να πληρώνονται με εργόσημο. Υπάρχουν μόνο δύο εφορίες σε αυτούς τους νομούς.

Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι να φύγουν οι εργάτες το κράτος θα χάσει έσοδα και οι αγρότες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους. Να δούμε αν η κρατική μηχανή και ειδικότερα ο κ. Πιτσιλής θα καταφέρει να δώσει λύσεις και να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας.

Πηγή:agrotypos