Χωρίς τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες για το φορολογικό έτος 2019

2020-07-01

Ιδιαίτερα θετική έκβαση έλαβε το θέμα που αναδείξανε και προώθησαν με ανοιχτή επιστολή την 27/05/2020 προς το ΥΠΑΑΤ και τον Υπουργό κ. Βορίδη η πλειοψηφία των ενήμερων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Ν. Έβρου και Ν. Ροδόπης σχετικά με την δυσβάστακτη επιβάρυνση που καλούνται να καταβάλουν οι αγρότες την περίοδο αυτή με τον φόρο του τέλους επιτηδεύματος ποσού 650€. 

Πιο συγκεκριμένα ο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Σουφλιώτικα Κελάρια (Πρώην ΈΑΣ Αλεξανδρούπολης) ανέλαβε τον ρόλο του φορέα συντονισμού και με μια σύσσωμη «Συνεταιριστική» προσπάθεια μαζί με τους "ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΑΓΡΟΤΟΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Ν ΕΒΡΟΥ Η ΜΕΛΙΣΣΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ ΒΥΣΣΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΡΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ-ΕΒΡΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ" υπέβαλαν αίτημα σχετικά με την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος.
Την προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή, αφού ενημερώθηκε ανέλαβε να ενισχύσει και ο Βουλευτής του Ν. Έβρου κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος καταβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο ενέργειες για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Στην ομιλία του στην Βουλή στις 30/06/2020 ανέφερε συν όλων των άλλων τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών περί της αναστολής της καταβολής του φόρου επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019 κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξ/πολης & ομοειδών Ενώσεων του Νομού, το οποίο ο ίδιος έχει αναδείξει μέσα από τον κοινοβουλευτικό του αγώνα.

Δείτε το Βίντεο:

Προς επικυροποίηση των παραπάνω παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου από το Υπ. Οικ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2103332644

e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

Δελτίο Τύπου

Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019

Αναστέλλεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και θα συνιστούσε παραλογισμό, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να επιβαρυνθούν οι αγρότες με την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, 650 ευρώ. Με απόφαση του Πρωθυπουργού προχωρούμε στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και η σχετική νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Οι ωφελούμενοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018, είχαν για τα φορολογικά έτη από το 2019 και επόμενα, υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα έπρεπε να καταβληθεί εντός του 2020.

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, «η δημιουργία ή ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου θα αξιοποιείται πάντα στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αλλά και η μείωση και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες».