Αύγουστο η εξόφληση του υπολοίπου 35% αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

2020-07-29

«Βασικό αίτημα παραγωγών να πληρώνονται γρηγορότερα, να υπάρχει ταμειακή άνεση. Λύνουμε το πρώτο. Η εισροή των 35 εκατ, μας επιτρέπει να φέρουμε την πληρωμή του 35% που ήταν για τέλος χρόνου αρχές Αυγούστου». 

Αυτό τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε ειδική συζήτηση για τα θέματα του ΕΛΓΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξυγίανση των οικονομικών του ΕΛΓΑ και στη βελτίωση του συστήματος εκτίμησης των ζημιών, καθώς, όπως είπε, κανένας δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τον ΕΛΓΑ ή να αναλάβει συνολικά το έργο που ο Οργανισμός επιτελεί.
Σε ό,τι αφορά επόμενους φακέλους αποζημιώσεων που εξετάζει το υπουργείο, σε αυτούς εξετάζεται ειδική ενίσχυση για παραγωγούς καρπουζιών, ντομάτας, μελιτζάνας, πατάτας, σε πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε πως οι νέες ειδικές ενισχύσεις θα διατεθούν από τα περισευούμενα κονδύλια του ΠΑΑ, το γνωστό 7χίλιαρο. Επιπλέον, το Μέτρο επιδότησης αγροτικών ασφαλίστρων σε αγρότες που ασφαλίζονται για ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, υποστήριξε πως θα θέσει σε εφαρμογή την ερχόμενη προγραμματική περίοδο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για το Μέτρο 17 που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είχε αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το 2014, ωστόσο τελικά δεν συμπεριελήφθη στον τελικό ελληνικό φάκελο.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ, η μείωση χρόνου αποζημιώσεων και η ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος εκτιμήσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχή μεταρρύθμιση του Οργανισμού, προαπαιτούμενα μάλιστα και από τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, προκειμένου να πειστούν για κάποια σύμπραξη με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βορίδη, την περασμένη χρονιά η χρήση του ΕΛΓΑ παρουσίασε ζημιά 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 τα έξοδα υπολογίζονται στα 210 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να μην υπερβαίνουν τα 180 με 190 εκατ. ευρώ, ήτοι ζημιογόνα χρήση 30 εκατ. ευρώ. «Αν έχεις οργανισμό που κάθε χρόνο χάνει, όλοι ξέρουμε που καταλήγει αυτό, σε ένα οικονομικό αδιέξοδο κάποια στιγμή» σχολίασε ο υπουργός συνεχίζοντας: «Βάλαμε 35 εκατ. αρχικά, το δεύτερο που κάνουμε είναι ότι έχουμε αρχίσει πράγματα μη ορθολογικά να τα περιορίζουμε. Όχι για να περιορίσουμε την πρόσβαση των παραγωγών αλλά να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις».

Επιπλέον αναμένεται τον Οκτώβριο μελέτη εσόδων εξόδων με βάση την οποία θα επιχειρηθεί μια σταθεροποίηση της οικονομικής βάσης του οργανισμού. Έπειτα θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα παρεμβάσεων.

Παράλληλα αναμένεται να τρέξει και η εκκρεμότητα της ψηφιοποίησης του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στην σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών και ΕΛΓΑ, ο υπουργός αναφέρθηκε σε συζητήσεις που γίνονται με μια γαλλική συνεταιριστική εταιρεία και μια γερμανική. Μάλιστα αναφέρθηκε ξανά στην αρμόδια επιτροπή που διαπραγματεύεται τους όρους και τις προϋποθέσεις εκπόνησης ενός τέτοιου σχεδιασμού. Ωστόσο ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως προς το παρόν, με την υφιστάμενη εικόνα του οργανισμού δηλαδή, δεν υπάρχει με επιχειρηματικούς όρους κάτι το ελκυστικό για τους ιδιώτες.

«Στη παρούσα φάση οι συνομιλητές μας από την ασφαλιστική αγορά, μας λένε ότι όπως είναι η κατάσταση, δεν μπορούν να δουν κάτι ενδιαφέρον για να παρέμβουν. Δεν κλείνουν την πόρτα, γιατί αν κάνουμε αυτά που είπα, δημοσιονομική εξυγίανση, αξιόπιστο σύστημα εκτιμήσεων, μπορεί να υπάρξει τότε μηχανισμός ιδιωτικής αντασφάλισης. Η συζήτη δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση, να δούμε αποτελέσματα και εν συνεχεία να εξετάσουμε τις δυνατότητες ώστε να παρέχουμε πρόσθετες υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:agronews