Αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος παλαιών κατόχων φωτοβολταϊκών

2020-04-29

Μια παλιά αδικία στις τιμές που απολαμβάνουν οι κάτοχοι αγροτικών φωτοβολταϊκών, κυρίως της πρώτης περιόδου, έρχεται να αποκαταστήσει, ειδική ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ. 

Πρόκειται για τη διόρθωση μιας περίεργης «ακροβασίας» που είχε θεσμοθετηθεί το 2014 κατόπιν πιέσεων συγκεκριμένης ομάδας συμφερόντων, με συνδικαλιστικό μανδύα, εξυπηρετώντας αποκλειστικά συμφέροντα της συγκεκριμένης ομάδας, σε βάρος χιλιάδων αγροτών κατόχων φωτοβολταϊκών.

Έτσι, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Χατζηδάκης και συγκεκριμένα στο άρθρο 123, προτείνεται ρύθμιση η οποία καταργεί την οριζόντια μείωση 12% επί των τιμών της 1/1/2014 - που εξυπηρετεί συμφέροντα αγροτοσυνδικαλιστών και συγγενών - και επαναφέρει την διάταξη που υπήρχε στο αρχικό ν/σ του ν.4254/2014 που - όπως αναλύεται και στην αιτιολογική του έκθεση (σελ. 97 έως 105)- συνδέει τις τιμές με τον χρόνο σύνδεσης και το κόστος επένδυσης των σταθμών.

Σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Αδικημένων Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΑΦ) αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η κατά 6 χρόνια καθυστερημένη νομοθετική παρέμβαση δικαιώνει τον αγώνα μας και ικανοποιεί τον διακηρυγμένο ιδρυτικό μας σκοπό που είναι η κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης όσων κατασκεύασαν τα πάρκα τους το 2013 με μικρό κόστος σε βάρος όσων κατασκεύασαν με υψηλότερο κόστος το 2011 & 2012.

Δικαίωση που ούτως η άλλως θα αποδίδονταν σε λίγες μέρες από τους δικαστές κατά την εκδίκαση των αγωγών που ασκήσαμε το 2014 και εκδικάζονται την 19 Μαϊου 2020. Στο ποιοί και πως επέβαλαν παρασκηνιακά την οριζόντια μείωση και γιατί την υπερασπίζονται με νύχια και δόντια αναφερθήκαμε πολλές φορές. Θα το ξανακάνουμε το προσεχές διάστημα, επαναδημοσιεύοντας δικά τους «διθυραμβικά πονήματα». Για να καταλάβουν όλοι όσοι ζημιώθηκαν απ' αυτούς.

Καλούμε τους αγρότες (11άρηδες, 12άρηδες και όσους από τους 13άρηδες έχουν τιμή 0,22 & 0,23) που ως ιθαγενείς δελεάστηκαν από καθρεφτάκια (χαμηλότοκα δάνεια με 2% από γερμανούς, 5000 ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β με 0,14 ευρώ / κιλοβατώρα, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β, και άλλες ...μπαρούφες) και έσπευσαν να γραφτούν σε συλλόγους που τους ζημίωσαν, να το ξανασκεφτούν και να στηρίξουν ότι πετύχαμε γι' αυτούς. Διαβάστε εδώ τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από 1/6/2020. Οι κόκκινοι του πίνακα παίρνουν την τιμή της στήλης 6 και οι τιμές των μπλέ παραμένουν σταθερές

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΦΟΡΙΕΣ

Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΑΦ). 

Πηγή:agronews