Αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση παραγωγής φουντουκιού η Τουρκία, ευκαιρία για την Ελλάδα
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της στην γείτονα, εξανεμίζοντας ένα πλεονέκτημά της στον εξαγωγικό τομέα και δη των τροφίμων, που της φέρνει μεγάλο συνάλλαγμα.
Ένα καφέ έντομο που προέρχεται από τη βορειονατολική Ασία έκανε την εμφάνισή του ιδιαίτερα έντονα φέτος στις φυτείες φουντουκιού της Τουρκίας, η οποία είναι η νο1 παραγωγική δύναμη στο συγκεκριμένο προϊόν και μάλιστα παγκοσμίως, τροφοδοτώντας ακόμα και μέσω διακρατικών συμφωνιών, χώρες, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φουντούκι, όπως η Ιταλία, είτε μιλάμε για καρπό, είτε στην ζαχαροπλαστική.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Τουρκία. Πρόκειται για τη βρωμούσα halyomorpha halys», εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Καμαριανάκης διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης, μιας περιοχής, όπου γενικότερα αναβιώνει η καλλιέργεια φουντουκιού, μέσω συμβολαιακής γεωργίας της εταιρείας Carpus Cultura, η οποία και παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς, τόσο για την καλλιέργεια, αυτή καθεαυτή, όσο και για την μετέπειτα απορρόφηση της εσοδείας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Τουρκία, το εν λόγω έντομο ευνοεί η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας, φέτος είναι σε μεγάλη έξαρση, ενώ είχε πρωτοεμφανιστεί στην γείτονα, το 2017 και πλέον έχει κάνει την εμφάνισή του σε οκτώ περιοχές της χώρας, εκεί όπου παράγεται το 70% της παραγωγής φουντουκιού διεθνώς.
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι παραγωγοί
Εάν η εξάπλωση του εντόμου δεν περιοριστεί, περίπου 30% των φουντουκιών θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη, προειδοποίησαν επιστήμονες από το τμήμα φυτοπροστασίας του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 της παγκόσμιας προσφοράς. Μάλιστα η εξάρτηση από τα Τουρκικά φουντούκια ώθησε τη βιομηχανία καθώς και τους επιστήμονες να απαιτήσουν ταχεία δράση κατά του εντόμου. Σε ένα συνέδριο τον Ιανουάριο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της εισβολής μέσω της διάδοσης και ενός φυσικού εχθρού, κοινώς γνωστού ως σφήκα σαμουράι, ενώ έως τώρα οι αγρότες χρησιμοποιούν εντομοκτόνα.
Οι θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία της φουντουκιάς στην γειτονική μας χώρα. Το 2019 ο ψυχρός καιρός στην Τουρκία καθυστέρησε την εμφάνιση του εντόμου, φέτος, όμως οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, που σημαίνει ότι οι καρποί μπορεί να μην έχουν την περσινή, καλή για την Τουρκία, εξέλιξη.
Όπως δήλωσε τέλος στον ΑγροΤύπο ο κ. Καμαριανάκης, οι Τούρκοι παραγωγοί έχουν και πολλά άλλα προβλήματα. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη 5ετία είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει μέρος του κενού που δημιουργεί η Τουρκία στην διεθνή αγορά.
Πηγή:agrotypos