Ανησυχητική εξάπλωση τoυ ιού καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας στην χώρα
Ανησυχητική είναι η εξάπλωση τoυ ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας στην χώρα μας. Πρόκειται για επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία. Στη συνέχεια έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, όπως στη Δράμα, Αργολίδα, Κορινθία, Βοιωτία και Δυτικό τομέα Αττικής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, στελέχη και καρπούς. Ειδικότερα τους καρπούς τους υποβαθμίζει ποιοτικά και τους κάνει μη εμπορεύσιμους. Καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τον ιό παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 30-70%. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την ΔΑΟΚ στην περίπτωση που διαπιστωθούν ύποπτα συμπτώματα σε καλλιέργειες τομάτας ή πιπεριάς που προσομοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο ιός ToBRFV. Θα πρέπει επίσης να δίνουν μεγάλη σημασία στην απολύμανση και την καθαριότητα των θερμοκηπίων που θα πρέπει να μοιάζουν με τα χειρουργία (γάντια μιας χρήσης, στολές κ.α.)».
Για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας υπάρχει άρθρο στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία (τεύχος Μαρτίου 2020), το οποίο υπογράφει η Δρ Χ. Βαρβέρη (Εργαστήριο Ιολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο). Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά για το ιστορικό μετάδοσης του ιού, τα φυτά ξενιστές, τα συμπτώματα, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής των καλλιεργειών, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης η εφαρμογή μέτρων εξάλειψής του.
Όπως επισημαίνεται στο συγκεκριμένο άρθρο, ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας αποτελεί ένα πολύ ζημιογόνο αναδυόμενο νέο παθογόνο καραντίνας για την τομάτα και πιπεριά. Για την ταυτοποίησή του είναι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι και για την αντιμετώπισή του, μέχρι να βρεθούν ανθεκτικές ποικιλίες, πρέπει να εφαρμόζονται επίπονα μέτρα πρόληψης και υγιεινής των καλλιεργειών.
Πηγή:agrotypos