Ανάρπαστα τα πρώτα ελληνικά σπαράγγια στη γερμανική αγορά

2020-02-19

Με μια πρωιμότητα 10 ημερών ξεκίνησε η εμπορική περίοδος για το ελληνικό σπαράγγι, που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. 

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου οι πρώτες αποστολές λευκού σπαραγγιού έφτασαν στη Γερμανία από περιοχές της Ηγουμενίτσας, με την ζήτηση να είναι υψηλή, παρά το ξάφνιασμα της αγοράς από την πρόωρη παρουσία ελληνικού προϊόντος στα ράφια. Ωστόσο οι τιμές δείχνουν να κινούνται σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα, γύρω από τα 3,5 ευρώ ανά κιλό. Πρόκειται βέβαια για μικρές ποσότητες πρώιμων ποικιλιών αφού η βασική παραγωγή δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμη πριν τις αρχές Μαρτίου. 

Μεγάλη ζήτηση λόγω συσκευασίας

Οι καιρικές συνθήκες εκτός από την γρήγορη ανάπτυξη των σπαραγγιών συνέβαλαν και στην ποιοτική θωράκιση του προϊόντος σύμφωνα με τους εμπόρους. Έτσι, αν και συνήθως η ελληνική δραστηριότητα ξεκινά την 9η εβδομάδα του έτους και φτάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου, το εγχώριο σπαράγγι βγήκε νωρίτερα με κανέναν ανταγωνιστή αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη. Μόνο το Περού βρίσκεται αυτήν την περίοδο στις αγορές, Σύμφωνα με τον Θέο Χατζιβασσιλιάδη, προμηθευτή της Hans Kuffer Fruchthandel LLC, συγκριτικά με τους Περουβιανούς οι Έλληνες παραγωγοί έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα αφού το προϊόν τους ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις συσκευασίας των Γερμανών καταναλωτών. «Το σπαράγγι από το Περού φτάνει σε μεγάλες πλαστικές συσκευασίες, ενώ εδώ και καιρό οι Έλληνες συσκευαστές έχουν υιοθετήσει πιο βιώσιμες συσκευασίες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προτιμούν το ελληνικό μόνο και μόνο γιατί δεν πωλείται σε πλαστική συσκευασία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή:agronews